Danas je SVETI ISIDOR HIOSKI! I bez ODSEČENOG JEZIKA ispovedao ime Hristovo! Evo i šta je stiglo VOJVODU koji mu je presudio!

Autor:

Vesti

27.05.2022

07:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

SPC i njeni vernici obeležavaju Svetog mučenika Isidora Hioskog.

Danas je SVETI ISIDOR HIOSKI! I bez ODSEČENOG JEZIKA ispovedao ime Hristovo! Evo i šta je stiglo VOJVODU koji mu je presudio!

Foto: Printskrin

Isidor Hioski je hrišćanski svetac i mučenik.

Za vreme carovanja Dekija ovaj Isidor je uzet sa ostrva Hiosa i silom odveden u vojsku. On je odmalena bio hrišćanin i život je provodio u postu, molitvi i dobrim delima. Pa kad se u vojsci prokazao kao hrišćanin, uzeo ga je vojvoda na odgovor i savetovao mu da se odrekne Hrista i prinese žrtve idolima.

Odgovorio je Isidor: "Ako mi i ubiješ telo, nad dušom mojom nemaš vlasti. Ja imam istinitog i živog Boga Isusa Hrista, koji i sad u meni živi i po smrti mojoj biće sa mnom; i ja sam u Njemu, i ostaću Njemu, i neću prestati da ispovedam Njegovo sveto ime dokle je duh u telu mome".

Tada je vojvoda naredio da najpre biju Isidora volovskim žilama, a potom da mu odseku jezik. U hrišćanskoj tradiciji pominje se da je i bez jezika Isidor Duhom Božjim govorio i ispovedao ime Hristovo, a da je vojvodu postigla kazna Božja, i da je on na jedanput zanemeo.

Nem vojvoda je dado najzad znak da poseku Isidora. A Isidor se obradovao toj presudi pa hvaleći Boga, izašao na gubilište gde mu je glava odsečena 251. godine. Njegov drug Amonije sahranio je telo njegovo.

Srpska pravoslavna crkva slavi ga 14. maja po crkvenom, a 27. maja po gregorijanskom kalendaru.

Bonus video:

Komentari (0)

Loading