CRVENI DLANOVI su ozbiljna OPASNOST: Ako ste primetili crvenilo, odmah idite kod LEKARA

Autor: Republika

Vesti

12.06.2022

09:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako primetite da su vam dlanovi crveni, trebalo bi pod hitno da odete kod lekara, jer ovaj bezazleni simptom ukazuje na otkazivanje važnog organa koji služi kao prečišćivač našeg organizma.

CRVENI DLANOVI su ozbiljna OPASNOST: Ako ste primetili crvenilo, odmah idite kod LEKARA

Foto: pexels.com

German Gandelman, vodeći izraelski stručnjak u oblasti kardiologije upozorio je da naizgled nevažan simptom kao što su crveni dlanovi može da bude alarm za hitnu posetu lekaru, jer ukazuje na bolest jetre.

- Crveni dlanovi su obično simptom progresivne bolesti. Jetra čisti naš organizam, oslobađa nas, između ostalog, hormona koji nam nisu potrebni. Kod muškaraca, na primer, to su estrogeni - ženski polni hormoni. Kada jetra ne radi dobro, oni se akumuliraju, a estrogeni dovode do vazodilatacije (širenja krvnih sudova), pa dlanovi postaju crveni - objasnio je ovaj izraelski stručnjak i dodao:

- Ovaj neobičan simptom ukazuje da se jetra postepeno uništava, a posledice mogu biti ciroza i maligne bolesti. Zato, ako primetite da su vam dlanovi crveni, obavezno se obratite lekaru koji će podrobnijim pregledima utvrditi da li je reč o fibrozi, cirozi, nealkoholnoj masnoj jetri, itd.

Republika

Foto: pixabay.com

Ilustracija

Gandelman je primetio da jetru uništava nekoliko faktora, kao što su: alkohol, virusne bolesti, masna hepatoza, autoimune reakcije, kao i pojedini lekovi.

Ovaj stručnjak pojašnjava da jednostavnim analizama naše krvi možemo da vidimo da li je postoji oštećenje jetre. Kada je bilirubin povišen to je signal za uzbunu, a u kasnijim fazama razvoja ove bolesti dolazi i do edema i ascites-a, što je akumulacija tečnosti u trbušnoj duplji.

- Jetra se regeneriše i ako reagujete na veme, smršate i izbacite otrove koje joj škode, ona će se vratiti u normalu. A za to je potrebno tri meseca - navodi doktor kao hitnu terapiju koju treba preduzeti ukoliko detektujemo ovaj problem.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading