Tribina Fondacije „Dajana Paunović“: Ulaganjima u mlade bračne parove Smederevo je uspelo da poveća broj rođenih beba!

Autor:

Vesti

12.06.2022

09:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U organizaciji Fondacije „Dajana Paunović“, u saradnji sa Gradom Smederevom, održana je tribina pod nazivom „Društveni dijalog – Predstavljanje mera i ciljeva Republike Srbije u oblasti populacione politike i ravnopravnosti polova” na kojoj su analizirani uspešni rezultati podsticajnih mera u oblasti populacione politike u ovom gradu.

Tribina Fondacije „Dajana Paunović“: Ulaganjima u mlade bračne parove Smederevo je uspelo da poveća broj rođenih beba!

Foto: Fondacija Dajana Paunović

U razgovoru sa građanima Smedereva, Dajana Paunović, osnivačica Fondacije koja nosi njeno ime, ukazala je da je od suštinskog značaja to što državne institucije prepoznaju važnost unapređenja i dalje izgradnje sistema populacione politike i politike ravnopravnosti polova.

Foto: Fondacija Dajana Paunović

 

- Sada državne institucije i nevladin sektor ruku pod ruku zajedno rade na ostvarivanju ciljeva iz ovih oblasti i to je model koji daje optimalne rezultate. Pred nama je još mnogo posla koji mora da uradi na rešavanju ovih problema, ali važno je da je sazrela svest o važnosti njihovog prevazilaženja i da smo se svi zajedno prihvatili tog posla. Cilj je da se otklone sve prepreke koje stoje između mera i sredstava koje odvaja država i krajnjih korisnika tih sredstava kojima su ona i namenjena. Samo tako sve mere koje su donete i koje će biti donošene mogu da pokažu svoj puni efekat - istakla je Paunovićeva i u tom smislu pohvalila način na koji je grad Subotica pristupila rešavanju tog problema.

Foto: Fondacija Dajana Paunović

 

Gradonačelnik Smedereva Jovan Beč istakao je da pored državnih mera i lokalne vlasti u ovom gradu izdvajaju značajna sredstva u cilju podsticanja rađanja, ali i obezbeđivanja svega onoga što je potrebno za podizanje i odgoj dece.

Foto: Fondacija Dajana Paunović

 

- Grad godišnje izdvaja oko 24 miliona dinara za podsticanje rađanja. Kroz razna davanja u toku prošle godine sedam miliona izdvojeno je za trudnice i 14 miliona za porodilje. Pored jednokratnih isplata za prvo, drugo i treće dete, Grad daje i neke dodatne olakšice poput 100.000 dinara za blizance. Trudimo se i da podsticajne mere budu usmerene pre svega na mlade bračne parove zbog čega smo prošle godine imali 1.115 rođenih beba u odnosu na 1.000 novorođenih u 2020. godini - ukazao je gradonačelnik Smedereva.

On je, takođe, istakao da je politika lokalne samouprave, zajedno sa Republikom, usmerena na rešavanje širokog spektra socio-ekonomskih pitanja kako bi se u Gradu stvorili što bolji uslovi za život. O rezultatima ovako usmerene politike govori i podatak da je broj nezaposlenih u Smederevu sa 13.000 pao na svega 3.100, što se statistički smatra prirodnom stopom, odnosno donjom granicom nezaposlenosti u Srbiji.  

Foto: Fondacija Dajana Paunović

 

Marko Matić, predsednik UO Fondacije "Dajana Paunović" ukazao je na potrebu da se ubuduće sredstva koja se izdvajaju za podsticanje rađanja ne posmatraju kao socijalna pomoć već kao isplativa ekonomska investicija u razvoj društva, zbog čega one moraju biti u okviru razvojnog dela budžeta.

Foto: Fondacija Dajana Paunović

 

- U sistemu kreiranja i sprovođenja modela politike rađanja veoma je važna uloga lokalnih samouprava. Svaka sredina ima specifične karakteristike i zato je najvažnije da se ono što izdvaja država prilagodi lokalnim potrebama kako bismo postigli optimalne rezultate. Zbog toga je najvažnija dobra koordinacija između države i lokalnih samouprava, a izdvajanja za pospešivanje politike rađanja moraju se posmatrati kao isplativa investicija u našu budućnost i ekonomski rasto čemu svedoče i rezultati rada lokalne samouprave u Smederevu - poručio je Matić.

Foto: Fondacija Dajana Paunović

 

U saradnji sa lokalnim samoupravama Fondacija “Dajana Paunović” pokrenula je seriju javnih dijaloga čiji je cilj da se građanima približe podsticajne mere koje država donosi na polju populacione politike i ekonomskog osnaživanja posebno ugroženih grupa žena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (2)

Loading
Milan

12.06.2022 16:43

A ko je ta Dajana? Još Paunovic.

Željko

14.06.2022 04:53

@Milan - Raspustenica. Razvela se od muža i njihovo dete razočarali.