OD SUTRA NOVE CENE GORIVA: Evo koliko je nafti skočila vrednost na berzama i šta to predstavlja za Srbiju

Autor:

Vesti

26.05.2022

09:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Do tada će važiti maksimalna cena od 202,2 dinara za litar evrodizela, i 184 dinara za litar evro premijum BMB 95, kako je utvrđeno 20. maja.

OD SUTRA NOVE CENE GORIVA: Evo koliko je nafti skočila vrednost na berzama i šta to predstavlja za Srbiju

Foto: NIS

Cena barela nafte tipa "brent" koju prate cene u Srbiji je na svetskim berzama porasla sa 112 dolara od prošlog petka na današnja 114 dolar, što je poskupljenje od oko dva odsto, i u trendu je daljeg rasta.

Budući da maloprodajne cene goriva na domaćim pumpama prate kretanja "crnog zlata" na globalnom trštu, ovo je glavni signal vozačima da se pripreme za moguće blago poskupljenje evrodizela i bezolovnog benzin BMB 95 od sutra na domaćim pumpama, pod uslovom da se do tada drastično ne promeni trend na svetskim berzama.

Tačan iznos novih cena ovih goriva biće poznat sutra do 15 časava, kada ga na svom sajtu objavi Ministarstvo trgovine.

Do tada će važiti maksimalna cena od 202,2 dinara za litar evrodizela, i 184 dinara za litar evro premijum BMB 95, kako je utvrđeno 20. maja.

Prethodno je dizel koštao najviše 202 dinara, a benzin 180 dinara, prenosi Kurir.

Podsetimo, Uredba o ograničenju cena goriva na benzinskim pumpama prvo je usvojena 10. februara, da bi od tada bila produžena više puta. Prema poslednjoj Uredbi, objavljenoj u "Službenom glasniku RS", ograničenje cena naftnih derivata je produženo do 31. maja ove godine.

Za poljoprivrednike na pumpama NIS ostala je ista cena od 179 dinara za evrodizel, a dozvoljeno im je i da 60 litara sipaju u kanister.

Inače, prema podacima Agencije za energetiku Srbiji dve trećine nafte u našu zemlju dolazi iz Iraka, a jedna trećina iz Rusije i Kazahstana. Preciznije, 45 odsto uvozimo iz Iraka, 10 iz Kazahstana, oko jedan odsto iz Norveške, dok nam iz Rusije stiže 15 odsto nafte. Pored toga, oko 23 odsto sirove nafte proizvede se i sa srpskih naftnih polja.

Sve te količine stižu preko Jadranskog gasovoda koji je jedini put Srbije za dopremanje sirove nafte, koju NIS prerađuje u Rafineriji u Pančevu.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading