GENERAL U PETAK IZLAZI NA SLOBODU? Uskoro odluka o pritvoru Slobodanu Malešiću

Autor:

Vesti

23.05.2022

20:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Do kraja nedelje biće saslušani svi svedoci tako da neće biti razloga za dalje zadržavanje

GENERAL U PETAK IZLAZI NA SLOBODU? Uskoro odluka o pritvoru Slobodanu Malešiću

Foto: MUP Srbije

Slobodan Malešić

General Slobodan Malešić, srpski Eliot Nes, kako je nazvan zbog beskompromisnih obračuna s mafijom, u petak bi trebalo da bude pušten iz pritvora Specijalnog suda jer bi do tada trebalo da budu saslušani svi svedoci tužilaštva, koje ga tereti za trgovinu uticajem i stvaranje organizovane kriminalne grupe. Podsetimo, sa Malešićem su 4. aprila uhapšeni i Ljubomir Stanišić, policajac iz Prijepolja, Dragan Kovačević iz odeljenja UKP za borbu protiv korupcije i privrednik Dženan Kujović.

VEĆ SUSPENDOVAN

Kao što je Srpski telegraf već pisao, bivšem načelniku novosadske policije i zameniku direktora MUP skinuta je opasnost od bekstva, jedna od tri tačke na osnovu kojih mu je određen, pa produžen pritvor do 30 dana. Ostale su dve, mogući uticaj na svedoke i opasnost da bi mogao da ponovi krivično telo za koje je optužen.

Nameštaljka po nalogu šefa UKP

Da se radilo o čistoj nameštaljci, potvrdio je u svedočenju Zoran Simović, koji je ispričao da je po nalogu načelnika Uprave kriminalističke policije Bogdana Pušića (na slici) na sve načine smeštao Malešiću, sve vreme se pozivajući na "moćne i silne ljude iz vrha" i "na viši interes".

Protiv Simovića je svedočila i Sanja Protić, rukovodilac odeljenja za borbu protiv korupcije u Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu, koja je ispričala o pritiscima da policija istražuje firmu "Matador" i njenog vlasnika Dženana Kujovića iako u materijalu nije našla elemente krivičnog dela. Pritisak je išao preko načelnika kraljevačke policije Dejana Kovačevića, koji je takođe kasnije uhapšen, verovatno jer nije bio spreman da bespogovorno ispunjava naloge.

- S obzirom na to da će svi svedoci biti saslušani, a Malešić je u međuvremenu suspendovan s funkcije, bilo bi pravo čudo da ne bude pušten da se brani sa slobode. Ukoliko se to ipak desi, onda će biti sasvim jasno da se radi o pokušaju da se on natera da napusti policiju - kažu upućeni u ceo slučaj.

Svetozar Vujačić, advokat i savetnik ministra policije, za Srpski telegraf kaže da mu nije jasno zbog čega je Malešić i dalje u pritvoru.

KOKAIN I ORGIJE

- Kad budu saslušani svi svedoci, ne vidim razlog da ga ne puste da se brani sa slobode. Strogo gledajući zakon, ostaje mogućnost ponavljanja dela, ali je to čisto hipotetički i veoma malo verovatno - kaže Vujačić.

Branili ga i Dijana i Veljović

Čak je i Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka MUP, s kojom je Malešić bio u izuzetno lošim odnosima, na svedočenju kategorično rekla da generala zna kao časnog i sposobnog policajca.

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Dijana Hrkalović

Demantovala je da je on od nje tražio da Dženana Kujovića skine sa mera nadzora i kontrole, što je jedna od glavnih tačaka optužnice.

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Milorad Veljović

Bivši direktor policije Milorad Veljović je takođe apsolutno potvrdio Malešićevu odbranu u detaljnom i preciznom iskazu i u svemu potvrdio da nije izvršio delo koje mu se stavlja na teret. On je bio kategoričan da nikada ništa nije tražio od Malešića niti mu je išta sugerisao i obrnuto.

Treba napomenuti da je zamenica tužioca za organizovani kriminal Lidija Ignjatić je dosad pokazala profesionalnost u ovom procesu. Ekspresno je saslušala sve svedoke i nije odugovlačila suđenje. Takođe, odbila je zahtev MUP za proširenje istrage, koji je podnet bez ikakvih dokaza.

Prema saznanjima našeg lista, hajka na Malešića je počela kada se u telefonskom razgovoru požalio na jednog funkcionera MUP. On je, komentarišući ponašanje tog visokog službenika koji je orgijao po Novom Sadu, rekao da je to sve posledica svakodnevnog šmrkanja kokaina i da je nedopustivo da to radi čovek koji bi trebalo da služi za primer ostalim policijskim službenicima i građanima.

- Naravno, ove njegove reči su brzo došle do pomenutog funkcionera koji je pobesneo. Tada je skovan plan da se general diskredituje kao jedan do ozbiljnijih kandidata za direktora policije - otkrio je naš izvor.

Bonus video:

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Goran

24.05.2022 08:33

Melešić srpski Eliot Nes?? On beskompromisni borac protiv mafije??? Prvi put čujem.