U SRBIJI SVAKE GODINE OD MELANOMA OBOLI OKO 650 LJUDI: U junu besplatan pregled bez uputa i knjižice

Autor: Republika

Vesti

11.05.2022

07:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ove godine će biti održani besplatni pregledi širom Srbije u svim prijavljenim državnim i privatnim ordinacijama, potrebno je da se zakažu 6. i 7. juna na broj telefona 0800 / 222 - 888.

U SRBIJI SVAKE GODINE OD MELANOMA OBOLI OKO 650 LJUDI: U junu besplatan pregled bez uputa i knjižice

Foto: shutterstock

U Srbiji svake godine oko 650 ljudi dobije melanom, najsmrtonosniji rak kože. Kako bi se tom, ali i drugim karcinomima kože stalo na put, posle dvogodišnje pauze zbog pandemije, Udruženje dermatovenerologa Srbije organizuje besplatne preglede kože.

Bez čekanja, uputa i knjižice. Posle dvogodišnje pauze besplatni pregledi kože se organizuju 13. juna, ali je potrebno da se pre toga zakažu 6. i 7. juna na broj telefona 0800 / 222 - 888.

- Ove godine će biti održani besplatni pregledi širom Srbije u svim prijavljenim državnim i privatnim ordinacijama: 67 ordinacija, 26 gradova, 145 dermatologa i to 13. juna. Ove godine biće uključeno više stanovništvo koje je pre svega profesionalno više izloženo UV radijaciji: zemljoradnike, poljoprivrednike - kaže prof. dr Danica Tiodorović, koordinatorka kampanje "Euromelanom" za RTS.

Prof. dr Dušan Škiljević, predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije napominje da je za melanom krucijalno da se rano otkrije.

- Znate da je za melanom krucijalnon da se rano otkrije, jer je rano otkriven melanom u 95 do 99 odsto pacijenata znači život, znači spasenje -  poručio je prof. Škiljević.

Koža pamti svaki minut proveden na suncu, a u Srbiji se tek svaki peti melanom otkrije na vreme.

(Republika/Telegraf)

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading