SRPSKI AKADEMIK VASILIJE KRESTIĆ O GORUĆIM TEMAMA: Izgleda mi žalosno, tužno, ružno, teško rešivo, puno naboja i opasno!

Autor:

Vesti

10.05.2022

20:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Akademik SANU, Vasilije Krestić, govorio je o hrvatskim pretenzijama na Vojvodinu i BiH, a oštro je osudio situaciju na Kosovu i Metohiji.

SRPSKI AKADEMIK VASILIJE KRESTIĆ O GORUĆIM TEMAMA: Izgleda mi žalosno, tužno, ružno, teško rešivo, puno naboja i opasno!

Foto: youtube.com

Krestić na samom početku ističe da ga brinu pokušaji revizionizma, "naročito oni koji se tiču naučno neosnovanog smanjivanja broja postradalih srpskih žrtava u Jasenovcu i u čitavoj Nezavisnoj državi Hrvatske (NDH)".

Kako kaže, više je nego sigurno da se to ne dešava slučajno, da su u pitanju politički razlozi, te da "nije slučajno ni to što iza tog i takvog smanjivanja broja žrtava stoji Muzej žrtava genocida, državna ustanova Srbije".

Akademik je decenijama istraživao i dokumentovao sve o zločinima nad Srbima u Hrvatskoj, te je u razgovoru sa Kurirom komentarisao falsifikovanje činjenica o zločinima NDH nad Srbima u Jasenovcu

Najugledniji srpski istoričar

Akademik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vasilije Krestić, jedan od najuglednijih i najstarijih srpskih istoričara, ceo svoj radni vek proveo je, između ostalog, dokumentujući zločine nad Srbima u 20. veku. Za sveukupni rad nedavno je dobio Medalju SANU, i to kao prvi dobitnik ovog priznanja koje dodeljuje Akademija. To je bio i povod da krajem aprila na svečanosti u SANU, koja je bila više nego posećena, održi govor u kojem se osvrnuo na svoj višedecenijski rad.

- Više je nego jasno da se od počinilaca zločina genocida u Nezavisnoj državi Hrvatskoj ne može očekivati da taj zločin priznaju i da se zbog njega pokaju - istakao je cenjeni akademik. 

Hrvatske pretenzije na Vojvodinu i BiH

Krestić je pisao studiju "Hrvatske pretenzije na Vojvodinu i Bosnu i Hercegovinu i tom studijom, kako navodi, dokazao da su svi hrvatski političari koji su svoje programe zasnivali na hrvatskom državnom i istorijskom pravu (Ante Starčević, Eugen Kvaternik, Josip Juraj Štrosmajer, Mihovil Pavlinović, Frano Supilo, Iso Kršnjavi, Josip Štadler, Stjepan Radić, Vladko Maček, Ivan Pilar, Josip Frank, Ante Pavelić, Mladen Lorković, fra Dominik Mandić, Ivan Stevo Krajačić, Franjo Tuđman i mnogi drugi) bili velikohrvati, da su želeli da stvore veliku, verski (rimokatoličku) i etnički čistu Hrvatsku. 

Foto: Printscreen/Twitter

Mapa

- Težnja da se domognu Bosne i Hercegovine proisticala je iz uverenja da Hrvatska, Slavonija i Dalmacija imaju vrlo nesrećan geopolitički položaj, da ona, takva kakva je, bez strateške dubine, sa izgledom koji podseća, kako su govorili, na mlad mesec, na raskrečenu kobasicu, na bananu, na hleb koji nema sredinu, već samo koru, nema mogućnosti za samostalni opstanak i napredak. Da bi Hrvatska stekla tu stratešku dubinu, morala je, po mišljenju hrvatskih političara, u svoj sastav da uklopi Bosnu i Hercegovinu i tako se teritorijalno zaokruži. Vojvodine su hteli da se domognu zbog njene plodnosti, pa su se pozivali na istorijsko pravo i na nacionalno načelo. Imajući velikohrvatske pretenzije prema pomenutim oblastima, hrvatski političari su neprestano optuživali Srbe, što čine i danas, za velikosrpske pretenzije - rekao je on i dodao da srpska politika nije uspevala na odgovarajući način da parira Hrvatima, pa je do danas, kod manje upućenih, ostalo uverenje da su Srbi imali velikosrpskih planova i apetita, a da su Hrvati u tom pogledu bili bezazleni i da im neprestano preti opasnost od Srba. 

Međunarodna zajednica zamutila odnose u BiH

- Pored nasleđenih višedecenijskih sporova i sukoba između Srba, Hrvata i muslimana Bosne i Hercegovine, u sve se umešala tzv. međunarodna zajednica, pre svega SAD, Velika Britanija i Nemačka. Umesto da je radila na razmrsivanju međunacionalnih sporova, međunarodna zajednica ih je još više zamutila i svojim jednostranim, pristrasnim podržavanjem muslimana do krajnosti je izoštrila međunacionalne odnose - istakao je akademik i dodao da je očigledno da je pomenutim silama potrebna jedna takva žarišna tačka na Balkanu kakva je danas Bosna i Hercegovina.

Foto: Tanjug

Muflon

Opasna Kurtijeva politika 

Kada je reč o trenutnom stanju na KiM, Krestić je istakao kako je to nestabilna i opasna "tvorevina". 

Republika

Foto: Youtube/ATV

Aljbin Kurti

- "Nezavisno Kosovo" mi izgleda žalosno, tužno, ružno, teško rešivo, puno naboja i opasno - zaključio je on. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
S.O.S. 820044

11.05.2022 08:23

Moj uvaženi profesor tamo negde 1985-1987,8...Još kada je izvršen puč i oteran dr Veljko Đurić Mišina i dovedena nova ekipa u muzej genocida meni je jasno bilo šta će biti.