OVI MAFIJAŠI SU ŠEFOVI POLICIJE U CRNOJ GORI: Procurile šokantne fotografije i prepiska "KAVČANA" na Skaju

Autor: Republika

Hronika

04.05.2022

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan od Zvicerovih saradnika u MUP Ljubo Milović ima na računu 48 miliona evra od droge.

OVI MAFIJAŠI SU ŠEFOVI POLICIJE U CRNOJ GORI: Procurile šokantne fotografije i prepiska "KAVČANA" na Skaju

Foto: Libertas/Printscreen

Marko Mesar, Nebojša Bugarin, Velja Nevolja, Zvicer, Lazović i Milović

Više nema dileme da je "kavački klan" sa moćnim beogradskim ogrankom koji su vodili Veljko Belivuk i Marko Miljković imao podršku crnogorske i srpske policije jer ih najnoviji dokazi Evropola terete i, samim tim, direktno šalju na dugogodišnju robiju. Kriminalni klan koji je sejao smrt po čitavom regionu i prošvercovao enormne količine oružja i cigareta, a prvenstveno kokaina iz Ekvadora u Evropsku uniju i Australiju, uživao je zaštitu Specijalnog državnog tužilaštva dok je na njegovom vrhu bio Milivoje Katnić.

Dijana i Baković doveli šefa "škaljaraca" iz Turske

Srpski telegraf saznao je svojevremeno da je bivša državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović izdejstvovala da Turska 2018. izruči Srbiji vođu "škaljaraca" Jovana Vukotića, koji je potom samo srećom izbegao trovanje u zatvoru.

Republika

Foto: ATA Images

Dijana Hrkalović

Kao saradnica "kavčana", Dijana je učestvovala u čišćenju "škaljaraca" da bi njeni puleni potpuno preuzeli narko-tržište. Izdejstvovala je da Vukotić bude izručen Srbiji iako ga je Crna Gora potraživala zbog težih kriminalnih dela.

- Vukotić je čak tri puta izbegao smrt, a "kavčane" je krivio za smrt oca i brata. Kao neko ko je bio jak igrač u podzemlju, a Drugo osnovno tužilaštvo u Beogradu ga je teretilo samo za falsifikovanje pasoša, Dijana je smislila plan koji je sprovela zajedno s Milovim čovekom od poverenja Enesom Bakovićem, pomoćnikom direktora Uprave policije, s kojim je išla u Ankaru zbog Vukotića - otkrio je tada izvor Srpskog telegrafa.

Tek s Katnićevom smenom iz fioke se u izvađeni izveštaji Evropola, u kojima nedvosmisleno piše da su preko Skaja šifrovanim porukama Petar Lazović (32), inspektor Agencije za nacionalnu bezbednost, inače sin Zorana Lazovića, šefa Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave policije do marta prošle godine i jednog od najodanijih saradnika Mila Đukanovića i pobratima smenjenog Katnića, i policajci Ljubo Milović (32) i Nebojša Bugarin slali šefu "kavčana" Radoju Zviceru tajne podatke iz policije i informisali ih o policijskim akcijama da bi zavarali i uništili tragove zločina i, na kraju krajeva, dali se u bekstvo. U izveštaju Evropola navodi se da je Ljubo Milović inkasirao 48 miliona evra od šverca kokaina, koje krije na tajnom bankovnom računu ili na više njih.

Medojević: Mafija iz kabineta predsednika

Nebojša Medojević, predsednik Pokreta za promene, tvrdi da su građani Crne Gore očajni zbog sprege policije s mafijom i kao jedino rešenje vidi uvođenje vanrednog stanja da bi se država obračunala s mafijom, ali kaže da sadašnja vlada ne pokazuje volju za to, pa izražava veliku zabrinutost.

Republika

Foto: Printscreen

Nebojša Medojević

- Istraga Evropola je potvrdila sve ono o čemu ja decenijama glasno govorim, a to je da je duvanska-narko mafija nastala u kabinetu predsednika, šefova službi i direktora policije, a ne na ulici. Ključno pitanje u našoj izbušenoj državi je zašto je koordinator svih službi bezbednosti Dritan Abazović ćutao skoro godinu dana na ove tvrde materijalne dokaze koje je dobio od Evropola. Situacija je teška i možemo svašta očekivati - rekao je Medojević za Srpski telegraf.

U tom izveštaju stoji, između ostalog, da je Milović morao biti u jakim privatnim i poslovnim vezama s direktorom crnogorske policije Zoranom Brđaninom i direktorom kriminalističkog odseka Dejanom Kneževićem. Milović je koristio je nadimak Zli poručnik i Oficir i imao je nekoliko kriptovanih telefona s kojih je razmenio skoro 100.000 poruka.

Petar Lazović se na Skaju zvao Junior i Komandos, a Evropol je utvrdio da je razmenio 14.065 tajnih poruka sa Zvicerom, Belivukom, Miljkovićem i drugim "kavčanima".

Stručnjak za kripte

Aleksa S., sin bivšeg vrhovnog državnog tužioca Crne Gore Ivice S., takođe se spominje u izveštajima Evropola u vezi s delovanjem "kavačkog klana" i komunikacijama preko aplikacije Skaj. Tačnije sumnja se da je bio posrednik u nabavci kriptovanih telefona za kriminalce u Crnoj Gori i da su ga za tu uslugu plaćali po 25.000 evra. Crnogorska Borba piše da je za njim ove nedelje tragala policija, ali da ga nije našla, te se osnovano sumnja da je u bekstvu.

Sin Zorana Lazovića je često komunicirao s Miloradom Živkovićem Žiletom, koji mu je bio šef dok je radio u Sektoru kriminalističke policije, i kolegama Nikolom Janičićem i Draganom Radonjićem da bi mu oni podnosili izveštaje i podatke koje je skrinšotovao, pa preko Skaja slao Zviceru na svakodnevnom nivou. Istraživanje i njihove uloge preporučuje Evropol.

- Radoje Zvicer je na Skaju bio Born i on je usmeravao policiju preko Lazovića kad je u pitanju hapšenje osumnjičenih u planiranom ubistvu Slobodana Kašćelana - piše u dokumentu Evropola.

Evropol je naložio da crnogorski istražni organi istraže i ulogu u "kavačkom klanu" Enisa Bakovića, koji je do marta bio pomoćnik direktora Uprave policije za sektor kriminalističke policije, a koji se i ranije spominjao kao saradnik kriminalnog klana koji je na svoju ruku ukinuo zabranu ulaska u Crnu Goru Belivuku i Miljkoviću.

Sin šefice vrhovnog suda radio travu

U transkriptima razgovora koje je crnogorskoj policiji dostavio Evropol javnosti je razotkriveno da je Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, takođe bio deo jednog kriminalnog klana. Miloš je nebrojeno poruka razmenio s policajcem Darkom Lalovićem.

- Sad ću opet da se glasnem iz heklera, šaljem sliku. Nije brat baš nevešt iako misle ljudi. I treba tako da misle - napisao je Medenica (35) na Božić prošle godine u kriptovanoj poruci i poslao nekoliko fotografija s nelegalnim oružjem. Laloviću je preko kripte Medenica 20. februara pisao o poslovima sa drogom.

- Ja odoh travu da završavam. Ja, kad krenem, Dacko moj dobri, zaradim iz dva kamiona što ne mogu oni ni za godinu.

Dvadesetak dana kasnije Medenica pita Lalovića: "Ima li trave da se šalje preko?"

Takođe, treba identifikovati i službenike policije zvane Tigar, Aco, Slobodan i Ranko jer su štitili "kavčane" i otkrivali im operativne podatke. Tigar je osoba koja je od Zvicera primila, kao poklon, ilegalno oružje, a bio je i korisnik blindiranih automobila, koje su, najverovatnije, kupili pripadnici "kavačkog klana", takođe, na poklon - preporuka je Evropola crnogorskom tužilaštvu i policiji.

Prema navodima crnogorskih medija, Petar Lazović i Ljubo Milović pobegli su iz Crne Gore čim su saznali da protiv njih postoje čvrsti dokazi, a prema pretpostavkama, pridružili su se odbeglom Zviceru u Južnoj Americi.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading