GINEKOLOG MI JE ISEKAO DEBELO CREVO TOKOM POROĐAJA: Tamara iz Gornjeg Milanovca jedva ostala živa - bolovi nisu prestajali danima

Autor:

Vesti

02.05.2022

08:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mlada majka Tamara Zarić iz Gornjeg Milanovca tvrdi da je lekar greškom isekao debelo crevo tokom carskog reza.

GINEKOLOG MI JE ISEKAO DEBELO CREVO TOKOM POROĐAJA: Tamara iz Gornjeg Milanovca jedva ostala živa - bolovi nisu prestajali danima

Foto: youtube.com/TV Prva

Ispovest još jedne žene,porodilje koja se predstavila kao Mirjana, koja tvrdi da je preživela horor na porođaju šokirala je Srbiju i izazvala lavinu komentara.

Iako je svaka priča za sebe ima mnogo detalja koji se podudaraju.

Vređanja, omalovažavanja i strah za svoje i zdravlje bebe. Mnoge kažu da im je zbog nepažnje medicinskog osoblja bukvalno bio ugrožen život.

Jedna od njih je Tamara Zarić, mlada majka koja tvrdi da joj je lekar greškom isekao debelo crevo tokomcarskog reza. Gošća je i advokatica specijalista za medicinsko pravo Jelena Stanković.

Na pitanje šta sve spada pod medicinsko naselje nasilje, advokat odgovara:

"Sve ovo što smo čuli od porodilja. Loša komunikacija pacijenta i doktora, medicinskog osoblja uopšte, a u slučaju Mirjana, tu može da se kaže da je došlo do ozbiljnijeg nasilja", kaže Jelena Stanković.

Koliko je teško dokazati medicinsko nasilje?

"Treba osnažiti žene da ne ćute. Treba imati očevice i tad nije teško prikupiti dokaze. I naravno, treba da se reaguje što pre", kaže Jelena.

Šta porodilja tada treba da uradi?

"Svaki lekar i medicinsko osoblje treba da ima poštovanje prema porodilji. Ukoliko se dogodi medicinsko nasilje, treba da se nađu osobe koje će svedočiti, potrebno je da se prikupe dokazi", rekla je advokatica.

Imamo li hrabrosti da prijavimo vređemo, omalovažavanje...

"Žene koje su podelili su skupile hrabrosti - ohrabruju se, prijavljuju".

Svoje iskustvo je u "Jutru" podelila Tamara Zarić iz Gornjeg Milanovca koja je zadobila težak oblik sepese nakon porođaja.

Ona je rekla da ju je vređala babica kada se žalila na bol: "Žalila sam se da boli... niko mi nije tamo pomogao, vređali su me zbog usana koje sam radila", objasnila je Tamara.

Tamari je posle agonije u bolovima izvršen carski rez i prisetila se da sledećeg čega se seća jeste da se guši.

I dalje se žalila na bolove i da ne može da diše i samoinicijativno je napustila bolnicu. I kući je imala bolove, nije mogla da hoda, a počela je da ima i bolove u ramenima.

Na pitanje da li je svesni da je životno ugrožene, kazala je: "Nisam, sve dok me nisu operisali u Kragujevcu", rekla je.

"Lekari su me gledali - od kud ti. Stavili su se da ležim. Konstatno sam se žalila. Ja sam stajala na prozoru, suprug je sve vreme video šta rade. Odlučili su da idem na hirurgiju da mi se snimi abdomen - čas su videli nešto, čas nisu.

Istakla je da joj je najteže pao odvojenost od deteta i što nisam mogla da dojim.

Voditeljka ju je pitala sa li se odlučila da podigne tužbu?

"Nisu hteli da mi daju dokumetnaciju uz stalne izgovore, ipak sam je uzela predato je advokatu. Treba da idem na još jednu operaciju", istakla je

A kako advokatici deluje deluje ovaj slučaj:

"Ovo što sam čula može da predstavlja krivično delo".

Žena se želila da trpi velika bolove, hitna pomoć kao da ne veruje:

"Veliki je problem u komunikacije pacijent-lekar, medicinskog osoblje, pacijenti se plaše da kažu šta ih boli", rekla je Jelena.

Šta treba da se dogodi da bismo promenili da se ne događaju ovakvi slučajevi:

"Potrebno je da imamo jako dobre propise i da se ti propisu poštuju. I da se udružimo i ukažemo na problem i da ukažemo nadležimnim i nađemo rešenje", rekla je advokatica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading