LEKOVITO I MOĆNO! Saveti kako vam priroda može pomoći da se REŠITE STRESA

Autor:

Vesti

27.04.2022

04:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nedavno je otkriveno da šetnja šumom opušta alfa moždane talase, podstiče kreativnost i veštine rešavanja problema. Štaviše, provođenje vremena u prirodi smanjuje stres i potiskuje anksioznost

LEKOVITO I MOĆNO! Saveti kako vam priroda može pomoći da se REŠITE STRESA

Foto: Tanjug/Ministarstvo zaštite životne sredine

Neka vam trava zagolica stopala

Sledeći put kada se budete osećali opterećeno, izujte cipele, stanite na travu i hodajte bosi, Pomeranje nožnih prstiju po travi aktivira parasimpatički nervni sistem i odmah vas smiruje. Ova umirujuća aktivnost se naziva „uzemljenje“ jer nam pomaže da se ponovo povežemo sa Majkom Zemljom. Hodanje bosi u trajanju od 10 minuta dovodi vašu kožu u dodir sa zemljom, pomažući vašem telu da apsorbuje elektrone koji poboljšavaju vaš imuni sistem, smanjuju stopu depresije i povećavaju energiju.

Pogledajte u zvezdano nebo ako se osećate usamljeno

Samo gledanje u zvezde u toploj prolećnoj noći sprečava usamljenost. To je zato što strahopoštovanje pokreće „efekat malog sebe“, osećaj da smo deo veće celine – osećaj koji ne samo da smanjuje naše brige, već nas čini bližim i saosećajnijim prema drugima. 

Republika

Foto: pixabay.com

Zvezdano nebo

Da biste poboljšali efekat gledanja u zvezde na podizanje raspoloženja, pokušajte da uočite oblike ili sazvežđa na noćnom nebu, jer traženje obrazaca uključuje racionalnu stranu mozga. U stvari, jedna studija je otkrila da je 15 minuta posmatranja zvezda značajno smanjilo nivoe hormona stresa kortizola.

Dodirnite vodu ako se osećate anksiozno

Samo slušanje žuborenja potoka ili gledanje u sliku okeana snižava krvni pritisak i vraća duševni mir. Voda izaziva "plavi um", meditativno stanje koje pomera našu neurotransmitere i podstiče smirenost. 

Republika

Foto: pixabay.com

Voda

Da biste iskoristili prednosti vode, jednostavno se istuširajte ili uživajte u opuštajućoj kupki 10 minuta, ili razmislite o odlasku u šetnju nakon prolećne kiše. Studije pokazuju da negativni joni u kapljicama vode koje se zadržavaju u vazduhu pokreću oslobađanje neurotransmitera serotonina za dobro osećanje, otapaju napetost i podižu naše raspoloženje, prenosi Informer.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading