LINTA: SKANDALOZNA ODLUKA O UKIDANJU ĆIRILICE! Hrvatska krši zakon o pravima nacionalnih manjina!

Autor:

Svet

26.04.2022

17:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta najoštrije osuđuje skandaloznu i antievropsku odluku hrvatskog Ministarstva nauke i prosvjete da u srednjoj stručnoj školi "Marko Babić" u Vukovaru ukine odeljenja u kojima se nastava izvodi na srpskom jeziku i ćirilici.

LINTA: SKANDALOZNA ODLUKA O UKIDANJU ĆIRILICE! Hrvatska krši zakon o pravima nacionalnih manjina!

Foto: youtube.com/RTS Sajt - Zvanični kanal

On kaže da zbog toga srpski učenici koji pohađaju ovu školu neće moći da uče na svom jeziku za konobara, mesara i za druga potrebna zanimanja.

Hrvatska, tvrdi Linta, time krši Ustavni zakon o pravima nacionalnih koji je usvojen dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru i stupio je na snagu decembra 2002. godine, a koji garantuje Srbima i pripadnicima drugih nacionalnih zajednica pravo na vaspitanje i obrazovanje na njihovom jeziku i pismu u predškolskoj ustanovi, osnovnoj i srednjoj školi te drugoj obrazovnoj ustanovi.

Foto: youtube.com/O2.TV

 

Linta tvrdi da je krajnji cilj da se Srbi primoraju da pohađaju nastavu po modelu koji predviđa da se kompletna nastava izvodi na hrvatskom jeziku i latinici uz dodatnih nekoliko časova na srpskom jeziku i ćirilici.

Linta tvrdi i da ovakvim nezakonitim i antievropskim odlukama Hrvatskašalje poruku Srbima da se asimiluju ili isele.

Linta navodi da prema popisu iz 2011. Srbi čine više od 33 posto stanovnika u 21 opštini i dva grada (Vukovar i Vrbovsko), a da im je u Vukovaru i drugim lokalnim samoupravama u kojima Srbi čine više od trećine stanovnika uskraćeno pravo na dvojezične table na državnim i javnim institucijama, na dvojezične table sa nazivama ulica, naselja, opština i gradova i na dvojezične saobraćajne znakove, prenose Novosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Rokva

28.04.2022 06:42

A tko još tebe štogod pita gospon Linta!!