DANAS JE VELIKI PETAK, NAJTUŽNIJI DAN U HRIŠĆANSTVU: Evo šta smete, a šta nikako ne treba da radite na današnji dan

Autor: Republika

Vesti

22.04.2022

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crvena jaja simbolizuju Hristovu krv, na današnji dan se ne sme piti vino, a devojke će sanjati buduće muževe.

DANAS JE VELIKI PETAK, NAJTUŽNIJI DAN U HRIŠĆANSTVU: Evo šta smete, a šta nikako ne treba da radite na današnji dan

Foto: wikimedia.org

Isus Hrist

Pravoslavni vernici danas obeležavaju Veliki petak, najtužniji dan u hrišćanstvu. Tog dana ljudi su Isusa Hrista mučili, ponižavali i raspeli ga na krst na kojem je okončao ovozemaljski život.

Patrijarh Irinej čestitao je svim vernicima predstojeći Vaskrs poručivši da na ovaj sveti praznik saosećamo sa svim prognanim Srbima i posebno saosećamo sa onima na Kosovu i Metohiji, te da se uprkos stradanjima, naš narod uek obnavljao i dizao nastavljajući da hoda putem Hristovim.

Zato onome ko posrne treba pružiti ruku, a ne gurati ga u još dublju propast, a da bolesnog treba posetiti i negovati, a zalutalog uputiti na pravi put, rekao je patrijarh.

On je istakao da vaskrsenjem svojim Hristos sjedinjuje ovaj svet i raj, a u raj pre svih drugih prima pokajanog razbojnika, dajući svima nama nadu da naše življenje u pokajanju nije uzaludno.

U crkvama se na Veliki petak obeležava uspomena na Hristovo raspeće. Popodne se iznosi plaštanica, odnosno platno na kojem je prikazano polaganje Hrista na grob, koju vernici celivaju do Vaskrsa. Plaštanica se postavlja na posebno ukrašen sto koji simbolizuje Hristov grob. Sto se postavlja ispred oltara.

Toga dana se jedino farbaju jaja pomoću divljih jabuka, lukovine i koprive. Crvena boja u koju se farbaju jaja simbolizuje Hristovu krv. Jaje je simbol obnavljanja prirode i života.

Na Veliki petak se ne peva i ne veseli se, a najstrože je zabranjeno da se pije vino, jer simbolizuje nevino prolivenu Isusovu krv.

Od Velikog četvrtka do Uskrsa, koji je uvek u nedelju, ne zvone crkvena zvona jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti, te se vreme bogosluženja i oglašenja umrlih najavljuje drvenim klepalom.

Vernici na veliki petak strogo poste, a neki tog dana uopšte ne jedu. Tog dana se poštuje strog post, u kući se ne pali vatra, ne kuva se, čak se i hleb ne mesi tog jutra. Međutim, Srbi veruju da je današnji dan najbolji za kalemljenje voća.

S obzirom da je danas crveno slovo, ne radi se ništa ni od kućnih ni od poljskih poslova. Žene tog dana ne smeju da uzmu iglu u ruke, jer se veruje da će im na rukama izbiti plikovi.

U nekim delovima Srbije veruje se da će devojke, koje na današnji dan ukradu cveće iz crkvene porte i stave ga pod jastuk, u noći uoči Velike subote sanjati svog budućeg muža. Veruje se da onog ko opere kosu cele sledeće godine neće boleti glava, kao i da kuću valja malo pomesti metlom, a onda istu baciti, a sa njom i svo zlo iz kuće i domaćinstva.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading