Na nebu će se pred VASKRS POJAVITI nešto NEVEROVATNO: Ovo je samo predznak onoga što tek DOLAZI!

Autor:

Vesti

15.04.2022

07:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Planetarna poravnanja su neverovatna stvar za svedočenje i ne dešavaju se često, barem ne sa poravnanjima koja uključuju toliko planeta kao što je ovo

Na nebu će se pred VASKRS POJAVITI nešto NEVEROVATNO: Ovo je samo predznak onoga što tek DOLAZI!

Foto: M.J

Počevši od sredine aprila, Saturn, Mars, Venera i Jupiter biće vidljivi pred zoru sa severne hemisfere u skoro savršenom planetarnom poravnanju. Poravnanje počinje da se formira oko 17. aprila, ali će biti najvidljivije 20. aprila ujutru.

Tamo, na horizontu, ako su uslovi za gledanje dobri, trebalo bi da budete u mogućnosti da vidite sve četiri planete poređane u nebeskom redu, iako bi, kako su neki istakli, Jupiterova blizina horizontu mogla da oteža uočavanje.

Kao što ljubitelji zvezda verovatno već znaju, Saturn, Mars i Venera se grupišu od kraja marta, ali tek sredinom aprila se Jupiter pridruži ovoj zabavi. Nekoliko dana kasnije, oko 23. aprila, postava će biti još spektakularnija, a Mesec će se pridružiti zabavi sa desne strane.

Republika

Foto: Tanjug/J. PAP

Nebo

Kada se nebeska tela poravnaju na ovaj način, to se, naravno, dešava samo na "Zemljinom nebu". Gledano sa različitih lokacija u svemiru, položaj svake planete je potpuno drugačiji. Solarni sistem je efektivno ravan, sa svakom planetom koja se okreće oko Sunca u istoj ravni, tako da je svako uočeno poravnanje samo trik perspektive, u zavisnosti od toga gde i kada se nalazite.

Međutim, planetarna poravnanja su neverovatna stvar za svedočenje i ne dešavaju se često, barem ne sa poravnanjima koja uključuju toliko planeta kao što je ovo. Ipak, ovomesečna postava, iako retka sama po sebi, zapravo je samo predsezona neverovatnijeg događaja koji se odigrava u junu ove godine.

Republika

Foto: pixabay.com

Zvezde

Juna 24. sve ostale planete u sunčevom sistemu (Merkur, Venera, Mars, Jupiter, Saturn, Neptun i Uran) pridružiće se još većem planetarnom poravnanju, za šta će vam verovatno trebati dvogled ili teleskop da biste videli Neptun i Uran. Poravnanje će se takođe proširiti na veći deo neba, što otežava razaznavanje ili fotografisanje.

Uprkos ovim izazovima, ovakva velika planetarna poravnanja vidljiva ljudskom oku veoma su retka i dogodila su se samo tri puta od 2005. godine.

- Ne dobijamo uvek ovu priliku - rekla je profesorka astronomije Mišel Nikols iz čikaškog Adler planetarijuma za "Lajv sajens", prenosi sputnjik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading