DANAS SLAVIMO PREPODOBNOG JOVANA LESTVIČARA! On je znao tajnu uznošenja DUŠE na NEBO!

Autor:

Vesti

12.04.2022

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Srpska pravoslavna crkava, danas proslavlja svetog prepodobnog Jovana Lestvičara.

DANAS SLAVIMO PREPODOBNOG JOVANA LESTVIČARA! On je znao tajnu uznošenja DUŠE na NEBO!

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Sa svojih 16 godina je došao na Sinajsku goru gde je i ostao. Najpre je bio poslušnik, a vremenom je postao i iguman manastira i to sve do 80., kada je preminuo, 563. godine.

Njegov životopisac prorok Danil opisao ga je ovako: "Uznese se telom na goru Sinajsku, a duhom na goru nebesku". Jovan je proveo 19 godina u poslušništvu kod svog duhovnog oca Martirija. Posle smrti svog duhovnika, povukao se u pešteru gde je u velikim podvizima, proveo još 20 godina.

Foto: printscreen/spc.rs

 

Njegov učenik Mojsej je jedanput zaspao u hladu ispod nekog kamena. Kada je sveti Jovan video iz svoje ćelije da mu je učenik u opasnosti, počeo je da se moli Bogu za njega. Tada se Mojsej probudio i pomerio sa onog mesta, nakon čega se kamen pomerio i pao, što bi ga zasigurno ubilo. Kada je došao kod svog učitelja, bio mu je mnogo zahvalan i rekao mu je da ga je sanjao kako ga zove, i tada se probudio i skočio. Da nije skočio, kamen bi ga ubio.

Ubrzo ga je bratija postavila za igumana manastira. Tako je jednom čuo prekor, da pričaju za njega da je mnogoglagoljiv. Nije se naljutio, ali celu godinu nije ni sa kim progovarao, dok ga braća ne umoliše, da progovori i nastavi da ih uči svojim mudrostima.

Za vreme svojih podviga, ovaj svetitelj je napisao mnoge knjige od kojih je najpoznatija "Lestvica", koja je i dan danas čitana i zbog koje je i dobio ime Jovan Lestvičnik.

U ovoj knjizi se opisuje metod uznošenja duše Bogu kao uz neku lestvicu. Pred svoju smrt, odredio je monaha Georgija, njegovog brata za narednog igumana.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading