Vozači, spremite se na još jedan UDAR po DŽEPU! Novo poskupljenje letnjih guma! Izneneđenje će biti još veće kad pročitate i za koliko!

Autor:

Vesti

07.04.2022

15:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Cene letnjih guma porasle još tokom protekle godine, ali se očekuje dodatno poskupljenje.

Vozači, spremite se na još jedan UDAR po DŽEPU! Novo poskupljenje letnjih guma! Izneneđenje će biti još veće kad pročitate i za koliko!

Foto: pixabay.com

Vozači koji planiraju zamenu letnjih guma, treba da znaju da su cene pneumatika drastično porasle još prošle godine, a najavljuju se i nova poskupljenja.

Sve one koji su želeli da kupe nove letnje gume zatekle su nešto veće cene, i to u proseku za 10% u odnosu na 2021. Međutim, prema rečima uvoznika pneumatika, gume bi mogle da budu između 15 i 20 posto skuplje u odnosu na prošlogodišnju sezonu, piše Revija HAK.

Cene pneumatika su porasle iz više razloga - cene sirovina skočile su još na početku koronavirusa, ali su povećani troškovi transporta i energije. Porasle su i cene kaučuka koji je neophodan u proizvodnji pneumatika, a čađ koji gumama daje crnu boju velikim delom dolazi iz Rusije.

Takođe. veliki broj fabrika koji proizvode pneumatike, pre svega za severni deo Evrope, nalazi se u Rusiji, a proizvodnja u ovoj zemlji je usporena zbog rata u Ukrajini. Proizvodnja se sada premešta u druge fabrike, ali njihovi kapaciteti su ograničeni i nije sigurno da li će ponuda moći da zadovoljni potražnju na tržištu pneumatika.

Zbog povećanih cena, pojedini vozači bi mogli da odlože zamenu pneumatika za narednu sezonu.

Bonus video:

Komentari (0)

Loading