CENA turističkih aranžmana za GRČKU drastično skočile! Giros skuplji za 2 EVRA, na pumpama ŠOK računi! Moraće da doplate čak i oni koji su LETOVANJE uplatili!

Autor:

Vesti

02.04.2022

18:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grčka je jedna od zemalja koju je pogodila kriza zbog rata u Ukrajini, pa su tamo znantno skočile cene struje i osnovnih životnih namirinica.

CENA turističkih aranžmana za GRČKU drastično skočile! Giros skuplji za 2 EVRA, na pumpama ŠOK računi! Moraće da doplate čak i oni koji su LETOVANJE uplatili!

Foto: Pixabay

grčka

Uveliko se najavljuje poskupljenje turističkih aranžmana za letnju sezonu, pa će tako odlazak na more, ove godine koštati više za 20-30%. Zbog rata u Ukrajini skočile su cene osnovnh životnih namirnica i energenata, što se već odrazilo na turizam, pa je tako broj rezervacija u predsezoni drastično smanjen. 

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić najavio  je da će Grčka biti zemlja koja će najmanje podići cene smeštaja u predstojećoj sezoni - od pet do sedam odsto apartmatski, a od 10 do 15 hotelski.

Viki Karantzavelu, urednica sajta "Travel Daily News" u razgovoru za Euronews Srbija kaže da nema sumnje da su cene više, ali da postoji nada da će se do leta situacija srediti.

- Jako su porasle cene struje i naftnih derivata, to je istina. Ali, istina je da do leta može doći i do pada. Desilo se nešto neočekivano i tržište je tako i reagovalo. Međutim, do leta može doći do smanjenja cena, ali to ne možemo sada da znamo jer sve zavisi od daljeg toka rata u Ukrajini - kaže Karantzavelu.

Letovanje u sopstvenoj režiji jeftinije!

Ukoliko se nastavi trned rasta cena letovanja, iz Grčke poručuju srpskim turistima da organizuju odmor u sopstvenoj režiji, kako bi uštedeli novac, i na put krenu svojim automobilom, jer Grčku već jako dobro poznaju.

- Srbi odlično poznaju Grčku i mislim da oni koji voze automobile ove godine treba da organizuju letovanje u sopstvenoj režiji kako bi barem malo uštedeli na procentu koje agencije uzimaju za sebe - kaže Karantzavelu.

Dodaje da je u Grčkoj pregršt destinacija koje srpski turisti još nisu imali prilike da upoznaju upravo zbog jednostranosti ponuda u agencijama i tendencije da najviše nude lokacije na severu Grčke.

- Vreme je da se otkrije južna Grčka, a Peloponez ponajviše. Jeste da je malo dalje, ali ima toliko toga da ponudi i veliki izbor, pa su tako u manjim mestima i niže cene. Možda i niže od onih na Halkidikiju - ističe Karantzavelu.

Grčka je jedna od zemalja koju je pogodila kriza zbog rata u Ukrajini, pa su tamo znantno skočile cene struje i osnovnih životnih namirinica. Račun za struju nekada je iznosio 180 evra, danas on dostiže čak 400! Više su i cene osnovnih životnih namirnica, a najvidljivija poskupljenja ogledaju se u onim "najpovoljnijim" namirnicama, kao što je najpoznatija grčka brza hrana - giros, koji je poskupeo za evro do dva, zavisno od regije.

- Skočile su cene sirovina, potom energenata, a onda i transporta. Kako da onda sve to ne povuče i porast namirnica koje su zastupljene u našoj ishrani - pita se u razgovoru za GRTimes Savas Kesidis, predsednik Panhelenske federacije mesara (POKK) koji dodaje da je cena svinjskog mesa samo u jednoj nedelji "eksplodirala" za 50 do 60 centi po kilogramu, a 30 centi za kilogram piletine.

Cena dizela i benzina na pumpama prelazi dva evra, a upravo zbog tih poskupljenja najavljeno je i da će drumski i vazdušni prevoz koji organizuju naše agencije poskupeti za barem 10 evra, što znači da bi cena autobuske karte do Halkidikija mogla iznositi 70, umesto pređašnjih 60 evra.

Republika

Foto: Tanjug/T. VALIČ

Aleksandar Seničić

 

- Gorivo je toliko poskupelo da oni koji su već uplatili letovanje treba da računaju na doplatu kada je avionski prevoz u pitanju - ne u velikoj meri, ali negde između 10 i 25 evra po karti. Vrlo je moguće da će povećanje cena nafte uticati i na druge usluge, ali za sada nemamo takve informacije - rekao je Aleksandar Seničić u ranijoj izjavi za Euronews Srbija. On je istakao da od povećanja cena neće biti izuzet ni autobuski prevoz za koji se očekuje poskupljenje karte od 10 do 15 odsto.

- Na primer, ako je prosečna karta do Grčke bila 60 evra, sada će biti oko 10 do 15 evra više. Dakle, za očekivati je da bude korigovanja cena - kaže on.

Osim toga, od 18. marta poskupele su i cene karata za trajekte, a od prvog aprila najavljeno je i novo poskupljenje zbog čega se traži da reaguje i Ministarstvo pomorstva i ostrvske politike. Ministar Janis Pakiotakis pokušava da kroz razgovor sa Ministarstvom finansija obezbedi subvencije za gorivo kako bi se izbeglo dalje povećanje cene karata.

Najviše su poskupeli trajekti od luke Pirej, pa tako karta koja je do Parosa koštala 38,5 evra sada iznosi 42,5 evra, dok su na nekim linijama cene povećane i za pet evra. Slična povećanja od oko 10 posto važe i za transport vozila. Na primer, na liniji od atinske luke Rafina do Mikonosa karta koja je koštala 67 evra, od 1. aprila iznosiće 70.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading