DETALJNA PROGNOZA ZA NAREDNI PERIOD: Sunce nas greje do 29. marta, posle toga nam sledi TOTALNI OBRT!

Autor:

Vesti

25.03.2022

12:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Pred sam kraj ovog i početkom narednog meseca sledi jača promena vremena, kiša, pljuskovi, a zatim i zahlađenje, saopštio je meteorolog Marko Čubrilo. Kako kaže, posle 5. aprila verovatno stiže tipično prolećno vreme, uz smenu sunca i kiše, i temperature oko proseka.

DETALJNA PROGNOZA ZA NAREDNI PERIOD: Sunce nas greje do 29. marta, posle toga nam sledi TOTALNI OBRT!

Foto: Photo by Cezary Kukowka on Unsplash

- Do oko 29.3. pod uticajem anticiklona nad našim regiom pretežno sunčano i relativno toplo. Jutra će biti dosta hladna, ponegde uz slab prizeman mraz i pojavu magle, dok će dnevni maksimumi biti od +13 do +19, a lokalno i oko +23 stepena Celzijusa, posebno oko 29.3. kada će se zbog jačanje ciklona nad Mediteranom ka nama primicati topao, ali i sve vlažniji vazduh - kaže Čubrilo.

Vlaga će nadirati sa juga tako da će padavine prvo početi nad Jadranom i njegovim zaleđem, posebno od srede pre podne, a zatim će se širiti dalje na sever.

- Do oko 1. aprila ka nama će u jakom južnom i jugozapadnom strujanju pod uticajem ciklon nad severom Italijom strujati relativno topao ali vlažan vaduh te će uz promenjljivo oblačno i nestabilno vreme biti česte kiše, a biće uslova i za pljuskove sa grmljavinom. Za sada deluje da bi najviše kiše dobilo planinsko zaleđe Jadrana, zapad i sever regiona (veći deo Hrvatske, severna i zapadna BiH, zapadna Srbija i Vojvodina), dok bi najmanje kiše dobili delovi središnje BiH i središnja Srbija koja bi sve do 01.04. bili pod uticajm jugozapadnog fenskog vetra koji bi značajno smanjio količinu padavina. Trenutne procene za neke priobalne delove uz obalu Jadrana daju i preko 70mm taloga, što bi u velikoj meri smanjilo aktuelnu sušu - kaže Čubrilo.

Oko 4. aprila vetrovito i relativno hladno, ali uglavnom suvo, uz opasnost od pojave kasnih mrazeva, ali uglavnom preko 800 metara nadmorske visine. Posle 5.4. pa prema 10.4. stoji signal za tipično prolećno vreme uz smenu sunca i kiše uz temperature oko proseka. Sumirano, do oko 29.3. suvo i toplo, zatim raste šansa za pojavu konkretnijih padavina nad većim delom regiona - dodaje meteorolog.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading