JA NEMAM PORODICU, SVE SU MI UZELI: Potresna scena u Kraljevu na komemoraciji žrtvama zločinačke NATO agresije

Autor:

Vesti

24.03.2022

21:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na komemoraciji žrtvama zločinačke NATO agresije na SR Jugoslaviju koja je održana večeras u Kraljevu, posebno potresna bila je dramska predstava u izvođenju srpskih glumaca.

JA NEMAM PORODICU, SVE SU MI UZELI: Potresna scena u Kraljevu na komemoraciji žrtvama zločinačke NATO agresije

Foto: RTS/printscreen

Na sceni smo videli majku (glumica Elizabeza Đorevska) i ćerku Branku (glumica Vanja Pavlović) iz porodice Janjić.

Zabrinuta majka za vreme genocidne NATO agresije dolazi u posetu bolesnoj ćerki koja je u kolicima. Operisala je slepo crevo. Ćerka hrabri majku, kaže joj da se bolje oseća.

- Ovi opet gađaju, ne biraju šta gađaju, kolone ljudi, autobuse, vozove, RTS, silne ljude pobiše. Čekam samo kad će da da počnu da gađaju i bolnice, nevine da pobiju, a oni da se okite lovorikama - kaže ćerka Branka. Ipak ona nalazi snage da ohrabri zabrinutu majku.

- Mama, pa neće gađati bolnice, ceo svet bi ih osudio - kaže Branka.

Republika

Foto: Tanjug/J. ILIĆ

Glumci na pozornici: Potresna scena

Branka se rasputuje za oca Stevana, oficira Vojske SR Jugoslavije koji je na braniku otadžine, na Kosovu i Metohiji. Majka joj kaže da se nije skoro javljao, ćerka je zabrinuta, čudi se što se ne javlja odavno.

Na sceni se pojavljuje i doktor Ranković (glumac Miljan Guberinić) koji kaže da Branka sutra treba da izađe iz bolnice. Hvali Branku na držanju i kaže da noćima ne spava, NATO se ne obazire, gađa sve što stigne. Pet dana kod kuće nisam bio, kaže doktor, srećan što će ga na jednu noć najzad zameniti mladi kolega, doktor Stanković. Majka i ćerka se rastaju i dogovaraju da se vide sutra, kad Branka izlazi.

U sledećoj sceni očajna i izbezumljena majka žali ćerku jedinicu, prepričava doktoru san. Užasnuti doktor kaže da su mu javili da je bombardovana bolnica. Kada je došao mladi doktor Stanković je ležao u hodniku, eksplozija mu je uništila unutrašnje organe.

- Branku su ubili geleri, sutra je trebalo da izađe - kaže doktor Ranković

U daljini se čuju zvuci užasnog bombardovanja i razaranja.

Republika

Foto: Tanjug/J. ILIĆ

Glumci na pozornici: Potresna scena

 

Uplakana majka kroz suze se pita kako će ocu reći da njegove mezimice više nema, kako da je bombardovana bolnica...

U tom trenutku na sceni se pojavljuje se kapetan Jocović Vojske SR Jugoslavije (glumac Vladimir Jocović) i uručuje joj telegram i saopštava da joj je suprug poginuo na Košarama. On kaže da joj je suprug stradao dok je spasavao dvoje ranjenika i moli da majka izrazi saučešće ostalim članovima porodice.

Skamenjena majka kaže: Kojoj porodici, kapetane, pa nemam ja više porodicu. Sve su mi uzeli. Nemam ja kome da prenesem to saučešće. Moja je dužnost da sve ovo prenesem na dalja pokolenja... A vi čuvajte pomen na sve nevino stradale od njihovog "Milosrdnog anđela".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading