40.000 EVRA ZA PARKING: Garažna mesta sve skuplja, a prodaju se kao alva - podivljale cene, kao stan da kupujete

Autor:

Vesti

24.03.2022

17:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potražnja za parking mestom postala je deo svakodnevice većine onih koji žive u većim gradovima u Srbiji.

40.000 EVRA ZA PARKING: Garažna mesta sve skuplja, a prodaju se kao alva - podivljale cene, kao stan da kupujete

Foto: pixabay.com

Takođe, sve je više građana koji garaže iznajmljuju i plaćaju na mesečnom nivou, a ima i onih koji podižu kredite kako bi rešili ovo pitanje i sebi obezbedili dobro parking ili garažno mesto.

Cene garažnih mesta na teritoriji Republike Srbije tokom 2021. godine kretale su se od minimalnih 200 evra u Smederevu, pa do 40.000 evra, koliko je plaćeno najskuplje garažno mesto prometovano na lokaciji Beograd na vodi, pokazuje poslednji izveštaj Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

Republika

Foto: RGZ

Cene garažnih mesta

 

Garažni prostori u Srbiji prometuju se kao garažno mesto u zgradi, garažna prostorija u zgradi ili kao posebna garaža i parking mesto van objekta.

- U 2021. godini ukupno je na teritoriji Republike Srbije prometovano 14.567 garažnih prostora, od čega je 10.217 garažnih mesta, 1.650 garažnih prostorija i 2.700 parking mesta van objekta. Kada je reč o udelu u ukupnom broju kupoprodaja garažnih prostora, najveći udeo od 53 odsto je na teritoriji grada Beograda - navodi se u izveštaju RGZ.

Republika

Foto: pixabay.com

Sve veća potražnja za garažnim mestima

 

Gledano na nivou opština, najveći broj kupoprodaja je na području Novog Sada - 1.925. Slede beogradske opštine Savski venac - 1.433, Novi Beograd - 1.140, Zvezdara - 975, Voždovac - 925, Zemun - 902, Vračar -718, Palilula - 531.

Zakup garaže kao iznajmljivanje stana

Da je u Beogradu sve veća potražnja i da se traži parking mesto više, za Biznis.rs potvrđuje agent i suvlasnik agencije za nekretnine Kaća Lazarević.

- Cene u novogradnji su oko 30.000 evra, a u luksuznim objektima i više. Ljudi masovno kupuju, i to ne jedno već najmanje po dva garažna mesta. Kada je reč o parking mestima na otvorenom, ona se kreću oko 9.000-10.000 evra.

Što se tiče posebnih garaža, odnosno starih objekata koji se prodaju ili iznajmljuju uglavnom u centru prestonice, njihova cena slična je cenama u luksuznim objektima i ide od 30.000 do 40.000 evra.

- Iznajmljivanje garaže na mesečnom nivou kreće se od 100, pa do 300 evra, u zavisnosti od lokacije - dodaje Lazarevićeva.

I u Nišu skočile cene

Suštinski problem nedostatka parking mesta i ogromne potražnje za garažama u svim većim gradovima je veliki broj automobila i infrastruktura koja nije sistemski rešena.

Saša Milovanović, menadžer agencije sa nekretnine iz Niša, kaže da je i u ovom gradu glavni problem parkiranje, ali ne u toj meri kao što je slučaj u Beogradu.

Republika

Foto: pixabay.com

Rastu cene garažnih mesta i parkinga

 

Kako objašnjava, ranije su parking mesta išla uz stan, ali su zbog povećanog broja vozila po domaćinstvima investitori počeli da ih prodaju i posebno, i obično ih ima manje nego stanova, a samim tim su i cene malo veće.

- U samom centru su najskuplje i u dvorištima (na otvorenom) idu čak do 6.000 evra, dok su u podzemnim garažama i do 8.000. Ranije su parking mesta dvorišnog tipa bila oko 2.500 evra, a u podzemnim garažama oko 4.000. Sada su cene skočile jer je velika potražnja sa strane, odnosno onih koji već imaju stanove, ali zbog povećanog obima saobraćaja i problema parkiranja moraju da kupuju parking mesta ili garaže - navodi Milovanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading