IZDAĆU SLOBU, NE GAĐAJTE CRNU GORU! Milov pakt sa Širakom: ŠOKANTNO SVEDOČENJE GENERAL-MAJORA DR LUKE KASTRATOVIĆA

Autor:

Vesti

24.03.2022

09:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U decembru 1998, uoči bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, crnogorski predsednik Milo Đukanović je bez znanja tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića i rukovodstva SRJ otputovao na tajne dogovore s čelnicima NATO.

IZDAĆU SLOBU, NE GAĐAJTE CRNU GORU! Milov pakt sa Širakom: ŠOKANTNO SVEDOČENJE GENERAL-MAJORA DR LUKE KASTRATOVIĆA

Foto: Tanjug/AP

Kako za Srpski telegraf tvrdi general-major u penziji i nekadašnji komandant 423. vojne baze i vojnog aerodroma "Golubovci" dr Luka Kastratović, lider Crne Gore je sklopio dil s NATO na štetu Srbije!

- Tadašnji francuski predsednik Žak Širak obećao je Đukanoviću da će u Crnoj Gori tokom NATO agresije biti bombardovani isključivo vojni ciljevi. Dok su padale bombe oko nas, osim agresora, morali smo da se suočavamo i s Milovim ljudima na zemlji, koji su sabotažama i diverzijama ometali našu odbranu otadžbine. Ukupno 36 oficira, podoficira i vojnika identifikovani su kao saradnici crnogorske vlade i svi su posle toga nagrađeni dobijanjem posla i funkcionerskih fotelja - rekao je Kastratović.

Piloti izdajnici

Vojska je trpela stalni medijski pritisak, a sam Kastratović na terenu se sretao s brojnim diverzijama, pobunom pilota i sabotažama.

- Oni čija je dužnost bila da nas štite i daju bezbednosne informacije radili su protiv nas. Osim NATO agresora, koji nas je zasipao bombama, morali smo da se izborimo i s opstrukcijama na zemlji, pa je zbog svega toga naš uspeh bio veći - dodaje.

RADNA OBAVEZA

Prema njegovim rečima, o dogovoru s Milom govorio je i Širak, koji je, gostujući na televiziji, opisivao kako su izgledale pripreme za bombardovanje SRJ.

- Širak je tada rekao da je Đukanović od njega tražio da ne bombarduje Crnu Goru. To je priznao i Đukanović na jednom od prvih godišnjica bombardovanja sela Murino, koje je bilo jedini civilni objekat koji je granatiran u Crnoj Gori, sve ostalo su bili isključivo ciljevi Vojske Jugoslavije - kazao je Kastratović.

Republika

Foto: printscreen

General Luka Kastratović

 

On je podsetio da je Đukanović na početku NATO agresije proglasio radnu obavezu da bi na taj način sprečio ljude da se odazovu u rezervu i brane svoju zemlju, a tražio je i da se vrate crnogorski vojnici koji su u sklopu redovnog služenja vojnog roka tada bili razmešteni na Kosovu i Metohiji.

- Đukanović nije preduzeo bilo šta da se zemlja zaštiti od agresora, već je opstruirao odbranu iako je Crna Gora tada bila sastavni deo SRJ. Od početka agresije on je redovno obaveštavao portparola NATO Džejmija Šeja o situaciji u zemlji, a njegove pristalice su postavljale lokatore na vojne objekte da bi nas NATO što preciznije gađao.

SPREČIO POBUNU

Kastratović je dužnost u Podgorici preuzeo u jeku agresije 27. aprila 1999.

Farsa od izbora

NATO bombardovanje bio je nastavak razbijanja SFRJ i prekomponovanja snaga jugoistočne Evrope po planu koji je donet još sedamdesetih godina prošlog veka u Nemačkoj. Đukanović je to nastavio nakon dolaska na mesto crnogorskog predsednika na izborima 1997, koji su bili čista farsa, pojašnjava Kastratović.
- Moj deda Kosta, koji je umro 1957, glasao je na izborima, pa smo se u porodici šalili da deda dolazi u školu na glasanje, ali neće da dođe kod nas jer je ljut zato što ne glasamo za Mila Đukanovića.

- Tog dana je aerodrom najžešće zasut bombama NATO avijacije dok se zemlja tresla od detonacija. Kad sam došao, zatekao sam prepolovljene obe piste i 35 kratera širine pet-šest metara. Vojne jedinice bile su izmeštene, ali nije postojala nikakva organizovana odbrana. Umesto da brane svoju zemlju, komandant i načelnik štaba su organizovali odbojkaške utakmice u selu, valjda da demonstriraju da se ne plaše NATO bombi. Komandant korpusa pripremao je pobunu i bio je prilično iznenađen kada je mene video - priseća se general Kastratović.

On tvrdi da je Đukanović, prema Tuđmanovom receptu, nastavio medijsku hajku na pripadnike Vojske i nakon NATO agresije.

- Iste godine 9. decembra pripadnici MUP Crne Gore pokušali su na silu da preuzmu aerodrom "Golubovci". Tada sam predložio komandantu ratnog vazduhoplovstva da se aerodrom zatvori, što je i učinjeno - kazao je Kastratović, koji je do detalja opisao u knjizi "Aerodrom Golubovci od agresije do secesije".

Ostavili avione na nišanu raketa

U prvim danima agresije uništeno je 26 aviona u podzemnom objektu aerodroma "Šipčanik". Zvanična verzija je bila da je raketa probila tunel i uništila letelice, među kojima svih sedam aviona G-4 super galeb iz akrogrupe Leteće zvezde. Svi su izgoreli, zajedno s gorivom i municijom. Međutim, unutrašnjost tunela je ostala netaknuta.
- To je bila još jedna laž Đukanovićevih ljudi. Odgovorno tvrdim jer sam organizovao čišćenje tog objekta i znam šta sam zatekao - da raketa nije probila tunel. Na ulazu u podzemni objekat postoje armirana vrata. Avioni su bili parkirani ispred ulaza ispod jedne nadstrešnice koja je letelice štitila od kiše umesto da budu u tunelu. Kada je prva raketa udarila u poslednji parkirani avion, usledila je lančana reakcija i sve letelice su uništene sa samo jednom raketom - rekao je Kastratović.

Biografija generala Kastratovića
- rođen 10. novembra 1950. u Trešnjevi kod Andrijevice
- završio Vojnu akademiju, smer protivvazdušne odbrane u Zadru
- završio Fakultet političkih nauka u Zagrebu
- magistrirao na Vojnoj akademiji u Beogradu
- zvanje doktora nauka odbrane, bezbednosti i zaštite stekao na Fakultetu civilne odbrane u Beogradu
- završio i školu Nacionalne odbrane
- službovao u Bihaću, Zagrebu, Užicu, Podgorici i Beogradu
- odlikovanja: Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Orden Narodne armije sa srebrnom zvezdom, Orden zasluga za narod sa srebrnom zvezdom i Orden viteškog mača prvog stepena

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading