DA SU UŠLI KOPNOM, BILI BI ZGAŽENI! General Milorad Stupar na godišnjicu bombardovanja otkriva: NATO JE POTCENIO OBUČENOST I SPREMNOST VOJSKE DA BRANI ZEMLU!

Autor:

Vesti

24.03.2022

08:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U borbi za slobodu srpskog naroda general Milorad Stupar uvek je bio u rovu zajedno s vojnicima. NATO agresija zatekla ga je na mestu načelnika Uprave pešadije vojske SRJ i člana Vrhovne komande.

DA SU UŠLI KOPNOM, BILI BI ZGAŽENI! General Milorad Stupar na godišnjicu bombardovanja otkriva: NATO JE POTCENIO OBUČENOST I SPREMNOST VOJSKE DA BRANI ZEMLU!

Foto: ST/V. LUKIĆ

General Milorad Stupar

- U to vreme pešadijske jedinice su imale 47 brigada, a po mobilizaciji, na koju se odazvalo više od 82 odsto pozvanih, mogli smo da opremimo 180 bataljona pešadije. Bio je to izuzetno jak rod vojske, s kojim smo mogli da organizujemo dugotrajnu odbranu od neprijatelja. Upravo spremnost pešadijskih, oklopnih i artiljerijskih jedinica je sprečila kopnenu agresiju - rekao je za Srpski telegraf general Stupar.

TUKLI UPRAZNO

Plan NATO bio je jednostavan: bombardovati zemlju dok se ne slomi borbeni duh srpskog naroda i vojske, a potom s pripadnicima OVK i albanskim trupama ući na teritoriju Kosova i Metohije. Međutim, ubrzo su shvatili da bi to bila kobna greška, koja je mogla skupo da ih košta.

Za dlaku izbegao smrt

Najteži trenutak bio je prebacivanje 37. brigade iz Raške na prostor KiM. U tom prebacivanju vojske u jednom trenutku sam posle dva dana na terenu došao u odeljenje veze komandnog centara kasarne u Raškoj da predam izveštaj. U komandi me je dočekao potpukovnik, koji je tu za mene pripremio krevet da malo odspavam. Međutim, pošto je on bio strastveni pušač, prostorija je bila puna dima, pa sam ja, kao nepušač, otišao u Dom vojske da spavam. Te večeri grunule su rakete i komanda u kojoj je trebalo da spavam je razneta u paramparčad. Poginuli su potpukovnik i sedam vojnika. Verovatno bih i ja bio mrtav da sam ostao u komandi, ispričao nam je general Stupar.

- Scenario je bio da se nakon vazdušnih udara s distance visoko preciznim oružjem prošetaju do administrativne granice KiM. Oni su na nas bacili 22.000 tona municije, uništili nam trupni PVO, obezbedili apsolutnu prednost u vazdušnom prostoru, imali su izuzetno jak medijski, ekonomski, psihološki rat u toj višedimenzionalnoj agresiji. Ali komanda NATO napravila je osnovni propust kad je potcenila obučenost, opremljenost i spremnost kopnene vojske da brani svoju zemlju - rekao je on.

Foto: ST/V. LUKIĆ

General Milorad Stupar

 

Doduše, pokušali su operacijama "Strela 1" i "Strela 2" na Košarama i Paštriku da uđu na našu teritoriju, ali su doživeli nezapamćeni fijasko.

Specijalci išli u osinja gnezda

Kao prvi komandant čuvene 72. brigade za specijalne operacije, iako im u to vreme nije bio nadređen, general Stupar je bio u kontaktu s nekadašnjim saborcima. Kao član Vrhovne komande, na neki način je predlagao upotrebu 72. brigade, koja je dejstvovala tamo gde niko drugi nije smeo.
- Od početka agresije pripadnici 72. specijalne brigade bili su na pravcima moguće upotrebe prodora oklopno-mehanizovanih snaga neprijatelja. Jedna borbena grupa je učestvovala u bici na Košarama i deo specijalnih dejstava brigada je prenela na teritoriju Albanije, nanoseći neprijatelju znatne gubitke na njihovoj teritoriji - kazao je on i istakao da su detalji operacija ove brigade i dalje vojna tajna.

- Prištinski korpus s generalom Lazarevićem na čelu izuzetno je organizovao odbranu na prostoru KiM. Tu su dve herojske brigade, 125, koja je zatvarala pravac Peć - Kosovska Mitrovica, i 549. brigada u Đakovici. Mi smo, zahvaljujući dobrim obaveštajnim podacima, od početka znali kako će NATO da dejstvuje i na vreme smo izvršili raseljavanje materijalnih sredstava, tako da vazdušni udari agresora nisu uništili borbene kapacitete vojske. NATO je tukao uprazno! S druge strane, mi smo bili spremni da se nađemo oči u oči s neprijateljem. Od običnog vojnika do generala, svi smo znali da moramo odbraniti zemlju jer je bio u pitanju opstanak države - otkriva general.

KRALJICA PEŠADIJA

Na naše pitanje šta bi se, prema njegovoj proceni, dogodilo da su se, kojim slučajem, ipak odlučili na kopnenu agresiju, on, uz osmeh, ističe da vojnici agresora nisu imali šanse protiv naše vojske.

- Stradanja bi, siguran sam, bilo na obe strane, ali bismo im naneli ogromne gubitke, koji su za NATO bili neprihvatljivi. Zato su i odustali od kopnene agresije. Bez obzira na izmenjenu fizionomiju savremenih borbenih dejstava, ključ ishoda svih budućih ratova ostaće na integrisanoj, obučenoj i opremljenoj kopnenoj vojsci. A tu primat ima živ čovek i ne može se pobediti ili odbraniti zemlja bez vojničke čizme na toj zemlji. Zato je pešadija kraljica rata. Ne dobija se rat udarima s distance, mora čizmom da uđe vojnik ili tenk, što se vidi i u ovom sukobu Ukrajine i Rusije - naglasio je on.

poginuli pripadnici 72. specijalne
- Dejan Mladenović
- Petar Škrpan
- Goran Mirjačić
- Miroslav Marinkov
- Zoran Filipović
- Zoran Milojević
- Ivan Živković
- Branko Petrikić
- Aleksandar Njagul
- Tomislav Kostić
- Vladica Milenković

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading