Detaljan vodič za UPIS U PRVI RAZRED: Počinje 1. aprila, skoro sve se završava na klik

Autor:

Vesti

09.03.2022

12:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako se polako približava upis đaka prvaka u izabrane osnovne škole, u školama ali i među roditeljima počinju i pripreme.

Detaljan vodič za UPIS U PRVI RAZRED: Počinje 1. aprila, skoro sve se završava na klik

Foto: beograd.rs

Deca u školi

Dečaci i devojčice od šest i po do sedam i po godina prvi put će sesti u školske klupe, a roditelji uveliko razmišljaju o tome šta sve treba obaviti pre tog prvog septembra.

Konačan upis đaka kreće 1. aprila i trajaće do kraja maja, a kako je istakao gradski sekretar za obrazovanje Slavko Gak, ima dovoljno vremena da se sve što taj proces nosi sa sobom obavi bez problema. Umesto da gomilu dokumentacije nose u školu, roditelji će dobar deo posla moći da obave online, počevši od 1. aprila kada će link na eUpravi ponovo biti dostupan.

Prve školske drugare, ali i nova znanja i veštine dobiće priliku da od septembra steknu svi mališani rođeni od 1. marta 2015. do 28. februara 2016. godine, a evo šta podrazumeva sve ono što roditelji moraju da obave pre toga.

Obavezan lekarski pregled

Prvi korak je obavezan lekarski pregled za svu decu pomenutog uzrasta, koji su na Čukarici, kako za "Blic" ističe doktor Dejan Jonev, pedijatar u Domu zdravlja, krenuli pre dve nedelje.

- Svi roditelji od pedijatra dobijaju zbirni uput koji podrazumeva sve preglede koje dete mora da obavi pre upisa u školu. On podrazumeva preglede očnog lekara, otorinolaringologa, fizijatra i logopeda, a potrebno je uraditi i krvnu sliku i analizu urina, što je takođe obuhvaćeno uputom. Nakon svega ovoga sledi pregled pedijatra i obavezna vakcinacija – ističe dr Jonev.

Deca se u ovom uzrastu vakcinišu “tetraksilom”, vakcinom koja štiti od dečje paralize, difterije, tetanusa i velikog kašlja, i MMR vakcinom protiv zauški, rubeola i malih boginja.

Nakon obavljenog pregleda, doktori će, prema rečima doktora Joneva, školama direktno slati elektronske potvrde o obavljenim lekarskim pregledima, a roditeljima davati one u pisanoj formi.

Škole će elektronski preuzimati i ostalu potrebnu dokumentaciju za upis, odnosno izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o prebivalištu, uverenje o pohađanju pripremnog predškolskog programa i potvrdu o obavljenom lekarskom pregledu.

Međutim, ukoliko je lekarski pregled obavljen u privatnoj klinici, roditelji će ipak imati obavezu da potvrdu sami dostave školi.

- Sve je organizovano na vreme, kako bi deca bila upisana u škole u predviđenom roku, mi smo već obavili i prve vakcinacije čime su lekarski pregledi pojedine dece u potpunosti obavljeni – zaključuje dr Jonev.

Republika

Foto: Promo foto

Đaci u školi

 

Umesto gomile papira, samo nekoliko klikova

Termin za upis i testiranje deteta za polazak u prvi razred osnovne škole moći će da se zakaže onlajn, pokretanjem usluge eZakazivanje na portalu eUprava, a usluga će biti pokrenuta upravo 1. aprila, kada i zvanično počinje upis.

U terminu dobijenom pri zakazivanju na portalu eUprava obaviće se i razgovor dece sa psihologom, odnosno pedagogom škole na maternjem jeziku deteta na način preporučen od strane stručnih institucija. Na upis je potrebno poneti samo važeću ličnu kartu.

Važno je napomenuti i da, ukoliko dete želite da upišete u školu kojoj teritorijalno ne pripada, potrebno je napisati molbu i uputiti školi, međutim, s obzirom na to da se upis vrši po prioritetu, odnosno da đaci koji teritorijano pripadaju školi imaju prednost, dete će biti upisano ukoliko bude imalo slobodnih mesta na kraju upisa.

Prema rečima Suzane Vasiljević, pomoćnice direktora OŠ "Branko Radičević" u Batajnici, roditelji već dolaze u škole i raspituju se o upisu prvaka. Mnogi su, kako kaže, već uznemireni i pitaju se hoće li stići da sve obave na vreme.

- Prvog aprila počinje upis i trajaće sve do kraja meseca. S obzirom na to da sada škole prikupljaju svu potrebnu dokumentaciju, zaista ima vremena da se sve obavi na vreme - ističe pomoćnica direktora i zaključuje da nema razloga za bilo kakvu brigu i paniku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading