SNEG ĆE PONOVO OKOVATI SRBIJU: Zima ne posustaje, biće još hladnije - srpski meteorolog izneo dramatičnu prognozu

Autor:

Vesti

07.03.2022

10:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovih dana Baba Marta nas je vratila u zimu, najviše snega palo je u planinskim predelima.

SNEG ĆE PONOVO OKOVATI SRBIJU: Zima ne posustaje, biće još hladnije - srpski meteorolog izneo dramatičnu prognozu

Foto: Tanjug/N. MIHAJLOVIĆ

Meteorolog Đorđe Đurić istakao da je pred nama sedmica nalik zimskim vremenskim uslovima. Ali, već sledeće sedmice biće prolećno vreme, sa temperaturama od 15 do 20 stepeni. U većem delu Srbije pao je sneg, a maksimalne temperature su koji stepen iznad 0°C. Slična situacija očekuje se i danas i narednih dana.

- Ovih dana Baba Marta nas je vratila u zimu. Najviše snega palo je u planinskim predelima, a u nižim predelima 5 do 15 cm snežnog pokrivača formiralo se uglavnom u centralnim in zapadnim predelima Srbije i ponegde na istoku. U ostalim predelima Srbije i u Beogradu i gde se formirao manji snežni pokrivač, vrlo brzo se i topio. Slična situacija očekuje se i danas i narednih dana - napisao je Đurić na svom Fejsbuk profilu.

U Srbiji u ponedeljak promenljivo oblačno i veoma hladno, ponegde sa susnežicom i snegom, sredinom dana u nižim predelima ponegde i sa kišom. Duvaće slab do umeren severozapadni vetar. Minimalna jutarnja temperatura od -1 do 1°C, u Beogradu 0°C, maksimalna dnevna od 2 do 6°C, u Beogradu do 4°C.

- Narednih dana nad severozapadnom i centralnom Evropom nalaziće se veoma snažan anticiklon, a sa jugozapada se preko ovog područja na visini očekuje uticaj snažnog termičkog grebena, pa se narednih dana u ovim predelima Evrope očekuje veoma stabilno i suvo vreme. Istovremeno, iznad oblasti Crnog i Egejskog mora očekuje se uticaj visinskog ciklona. Srbija će se nalaziti između ova dva sistema i u sistemu severnog i severoistočnog strujanja, pa će sa severoistoka sve vreme pristizati veoma hladna vazdušna masa. Ipak, jezgro ovog veoma hladnog vazduha sa snegom premeštaće se nešto istočnije od Srbije na svom putu ka jugu i ka oblasti Egejskog mora - naveo je meteorolog i dodao:

"Na severu Srbije u utorak ujutro i pre podne vedro, sredinom dana i posle podne umereno oblačno. U ostalim predelima Srbije tokom celog dana biće promenljivo oblačno, u južnim i zapadnim predelima sa susnežicom i snegom. Duvaće umeren do pojačan severni i severozapadni vetar, a u Vojvodini jak severoistočni. Minimalna jutarnja temperatura od -4 do 0°C, u Beogradu -1°C, maksimalna dnevna od 1°C na jugu do 6°C na severu Srbije, u Beogradu do 5°C".

Republika

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Najviše snega je palo u planinskim predelima

 

U sredu i u četvrtak u Srbiji promenljivo oblačno i hladno sa kišom, susnežicom i snegom, a padavine će biti uglavnom lokalnog i pljuskovitog karaketara.

- Ponegde se očekuju i pljuskovi krupe. U četvrtak tokom dana sa severa razvedravanje. Maksimalna temperatura biće od 2°C na jugu Srbije do 8°C na severu Vojvodine, u Beogradu oko 5°C. U petak i tokom vikenda nad Srbijom će se nalaziti veoma snažan anticiklon, uz prisustvo i njegovog centra, a vreme će biti veoma stabilno i suvo. Ujutro se očekuju umeren do jak mraz, a tokom dana i dalje ostaje prohladno. Jutarnja temperatura biće od -9 do -3°C, lokalno i ispod -10°C, a maksimalna dnevna u većini predela oko 5°C. Već od nedelje sledi skretanje vetra na jugoistočni i počeće priliv toplije vazdušne mase - naveo je Đurić.

Republika

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Sneg se očekuje i ove sedmice

Od sledećeg ponedeljka očekuje se osetno toplije i sunčano vreme, a i prema temperaturama vreme će biti nalik prolećnom.

- Biće relativno toplo, jer će se sa jugozapada i sa Mediterana po višim slojevima atmosfere prostirati termički greben. Ujedno, u prizemlju se i dalje očekuje uticaj anticiklona, pa će vreme biti stabilno, suvo i sunčano, ali uz južna i jugozapdna strujanja. Maksimalna temperatura već oko 14-15 og marta biće oko 15°C, a oko 17-18 og marta i do 20°C. Ipka, jutra će biti hladna, uz pojavu mraza - kaže Đurić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading