LOV U MUTNOM! "KNEZ PETROL" RATNI PROFITER: Švercer nafte izazvao haos s gorivom!

Autor:

Vesti

04.03.2022

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kompanija Srđana Kneževića tražila od pumpi da ograniče isporuku, čime je pokušao da mešetari, a gorivo koje je sklonio kasnije prodaje po višoj ceni

LOV U MUTNOM! "KNEZ PETROL" RATNI PROFITER: Švercer nafte izazvao haos s gorivom!

Foto: ST/V. LUKIĆ; Printscreen/Youtube

Vlasnik "Knez petrola" Srđan Knežević

Biznismen Srđan Knežević, gazda "Knez petrola", koji je inače osuđen za šverc nafte, pokušao je da iskoristi rat u Ukrajini da izazove nestašicu goriva da bi profitirao.

Naime, "Knez petrol" je uputio dopis i pod oznakom "važno" i "hitno" tražio od prodajnih mreža da ograniče prodaju goriva na 20 litara za automobile po rezervoaru, 50 litara za traktore i 100 litara za kamione. Istovremeno, zabranile su i sipanje evrodizela u kanistere i bidone, bez obzira na ovlašćenja koja im to omogućavaju.

Kazna i do dva miliona dinara

U uredbi Vlade Srbije od 10. februara, kojom je ograničena cena goriva, naglašeno je da privredni subjekti ne smeju isporučivati gorivo u količinama manjim od prosečnih u poslednjih 12 meseci. Za nepoštovanje ove odredbe predviđena je kazna za pravna lica od 100.000 do dva miliona dinara, a može mu se izreći i zaštitna mera zabrane obavljanja delatnosti od šest meseci do godinu dana.

Dopis koji se pojavio na društvenim mrežama bio je povod da ljudi pohrle na pumpe da bi natočili gorivo. Ipak, Kneževićev plan nije prošao jer je pre njegovog pokušaja mešetanja Vlada Srbije donela uredbu kojom se ograničavaju poskupljenja s obzirom na to da goriva, kao i svih ostalih namirnica, u državi ima dovoljno. Reagovala je i inspekcija, te je i sam Knežević morao da aterira.

Republika

Foto: youtube.com/Happy TV

Izazvao paniku - Srđan Knežević

Tržišna inspekcija utvrdila prekršaj

Tržišna inspekcija utvrdila povredu Zakona o zaštiti potrošača na više maloprodajnih mesta nafte i naftnih derivata na kojima su trgovci istakli obaveštenja o ograničenju u količini prodaje, saopštilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Inspekcija je naložila otklanjanje nedostatka, što je trgovac odmah učinio. Za ovaj prekršaj je propisana fiksna kazna u iznosu od 50.000 dinara. Provera je izvršena na još četiri prodajna mesta: u Babušnici, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu.

- Sve je normalno, nema ograničenja sipanja. Imamo goriva i poštujemo propise - rekao je Knežević medijima, ali na pitanje o dopisu "Knez petrolu" upućenom benzinskim pumpama i zahtevu da ograniče sipanje goriva nije hteo da govori.

Kneževićev plan koji je doživeo fijasko pokazuje da je "Knez petrol" imao prostu računicu: da što manje goriva proda po ceni koju je odredila Vlada, a da sačuvane derivate kasnije, kada očekuje da će skočiti cena goriva, prodaje skuplje.

NIS: Goriva ima više nego dovoljno, nema ograničenja

Snabdevenost lanca benzinskih stanica kompanije NIS je redovna i Rafinerija nafte Pančevo radi u normalnom režimu rada, te na tržište isporučuje sve neophodne naftne derivate bez ikakvog zastoja, saopštio je juče NIS.

Istakli su da na benzinskim stanicama NIS, koje čine najveću maloprodajnu mrežu u Republici Srbiji, ne postoje ograničenja kada je reč o kupovini goriva.

Republika

Foto: Promo foto

NIS

- Štaviše, NIS je obezbedio dovoljne zalihe naftnih derivata da bi domaće tržište bilo redovno snabdeveno čak i u uslovima povećane potražnje. U Rafineriji nafte Pančevo je u 2021. ostvaren rekordan obim prerade sirove nafte i poluproizvoda od 3,9 miliona tona i NIS je spreman da odgovori na potrebe tržišta. I u narednom periodu fokus NIS biće na redovnim isporukama svih vrsta goriva i na stabilnosti tržišta u Republici Srbiji - saopšteno je iz ove kompanije.

VEŠTAČKA KRIZA

Zbog pokušaja širenja panike i veštačkog izazivanja nestašice goriva reagovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić:

- Srbija nije ni u kakvom ratu niti će biti, sačuvaće mir i stabilnost. Biće dovoljno hrane, dovoljno benzina i svega što nam je potrebno u budućnosti jer odgovorna i ozbiljna srpska država se za to postarala. Ponašajte se normalno, kao i svakog drugog dana, jer čuvaćemo mir i gledaćemo kako da srpska ekonomija ubrzano napreduje. Hvala vam na poštovanju i veri u srpsku državu.

Kako je Srđan Knežević ograničio gorivo

- u putnička vozila maksimalno 20 l po rezervoaru

- u traktore 50 l

- u kamione maksimalno 100 l po rezervoaru

- zabranjeno sipanje benzina u kante i bidone, navodno, zbog bezbednosti

- ograničenje se odnosi na sve kupce, uključujući i one koji plaćaju kešom

Da Srbija u ovom trenutku ima dovoljno benzina, potvrđeno je i u Vladi Srbije.

- Srbija apsolutno nema nikakvog problema sa snabdevanjem naftnim derivatima. Svega ima u dovoljnim količinama, tako da neko namerno širi paniku - saopšteno je iz Vlade.

Sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije Žarko Malinović apelovao je da se ne šire lažne vesti.

- Nema potrebe da građani prave zalihe. Police prodavnica su pune, magacini su puni - rekao je on.

Mali: Neko širi paniku bez potrebe

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je razgovarao s predsednikom PKS Markom Čadežom i da u maloprodajnim lancima svega ima.

Republika

Foto: youtube/Alo!

Siniša Mali

- Imamo pune robne rezerve svih prehrambenih proizvoda, a rafinerije nemaju problema sa snabdevanjem i apsolutno nema razloga za paniku, koju neko iz nekih razloga širi. Kod mene su bili predstavnici NIS, oni apsolutno ispunjavaju sve svoje obaveze snabdevanja pumpi, imaju rezerve, rafinerija radi sa 100 odsto kapaciteta, nemaju nikakvih problema sa snabdevanjem - poručio je ministar.

U ZATVORU 20 MESECI

Ovo, inače, nije prvi put da Knežević, koji se često hvali svojim ogromnim bogatstvom, pokušava da ućari neki dinar na štetu potrošača. Naime, posle odluke Vlade Srbije 10. februara da na mesec dana ograniči cenu evrodizela na 179 dinara, odnosno 171 dinar za litar premijum BMB 95, on je svojim najvernijim kupcima i vlasnicima lojaliti kartice skinuo popust sa 13 na četiri dinara.

Dinar stabilan

Jagma za kupovinom evra u Vranju navela je pojedine menjačnice da podignu kurs na skoro 120 dinara, mimo zvaničnog kursa Narodne banke Srbije, čime je prekršen zakon. U četvrtak uveče u menjačnicama u ovom gradu na jugu Srbije evro se kupovao po ceni od 119,5 dinara, dok je prodajna cena pala na 117 dinara. Nakon kratkotrajnog skoka evra u Vranju kurs je juče bio stabilan.

Republika

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Dinari

Prema zvaničnom kursu Narodne banke Srbije, jedan evro se juče mogao kupiti za 117,5 dinara, a prodavao za 118,5 dinara za jedan evro, odnosno srednja vrednost kursa bila je 117,6 dinara, ista kao i pre nekoliko meseci i godinu dana, što potvrđuje stabilnost dinara.

Podsećamo, Knežević se obogatio švercom nafte koju je skidao s brodova na Dunavu, zbog čega je bio i u zatvoru. Kao član naftne mafije, uhapšen je 2007. i u pritvoru je bio od 29. maja te godine do 17. aprila 2008. Pravosnažnom odlukom suda osuđen je 2016. na 20 meseci zatvora, što je odslužio (uključeno mu je i vreme provedeno u pritvoru). Na pitanja Srpskog telegrafa o ograničenju prodaje količine goriva na njegovim benzinskim pumpama Knežević nije odgovorio.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
nasud

05.03.2022 20:19

Ne simpatisem Knez petrol ali sramota od drzave , od sadsnje cene evro dizela 179,00 dinara po litru 1\3 ide naftnim kompanijama - sirova nafta - transport - prerada - transport do skladista goriva - transport do benzinskih stanica - prodaja sve to pripada natnima kompanijama a drzavi 2\3 za bukvakvalno nista i zar nije bilo normalno da se drzava odrekne akcize ili bar smanji akcizu koja nigde ni u jednoj drzavi na svetu ne postoji , toliko o drzavi i njenoj brizi za sve nas

Pravo

06.03.2022 07:47

@nasud - Ti stvarno nemaš pojma....Da li znaš koliko na zapadu uzimaju za derivate? Preko 60%, porez na minerale, Co2 porez,,,,, itd,.