NIKO SE NE PRIDRŽAVA MERA, NAJBOLJE DA IH UKINEMO: Doktor Tiodorović najavio nove odluke Kriznog štaba

Autor:

Vesti

03.03.2022

13:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doktor Branislav Tiodorović ocenio je da bi kovid propusnice trebalo ukinuti jer niko ne poštuje.

NIKO SE NE PRIDRŽAVA MERA, NAJBOLJE DA IH UKINEMO: Doktor Tiodorović najavio nove odluke Kriznog štaba

Foto: ST/A. NALBANTJAN

Tiodorović je najavio i moguće ukidanje karantina za osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima.

- I upravo zbog tog nepoštovanja se i postavlja pitanje treba li i dalje da postoje te propusnice, koje inače važe od 20 sati u ugostiteljskim objektima. A vrlo brzo ćemo da ukinemo karantin za one koji su bili u kontaktu sa zaraženim, a nemaju zeleni sertifikat odnosno nisu ni vakcinisani, ni preležali koronu nedavno - ističe Tiodorović.

Na pitanje da li će uskoro biti zakazana sednica Kriznog štaba i da li će se mere dodatno ublažavati, navodi da sednica još nije u planu.

- Nema šta posebno da se ukida, kad se niko ničega ne pridržava. Pogledajte, koliko je ljudi bilo neki dan na stadionu - kaže prof. Tiodorović i dodaje:

- Karantin za kontakte treba ukinuti i da ostane samo izolacija za one koji se leče u kućnim uslovima. Sada je to sedam dana za razliku od ranijih 14 jer omikron dosta brzo prođe, pogotovu kod mlađih ljudi.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

A na to da je Britanija ukinula izolaciju i za zaražene, prof. Tiodorović ističe da se Srbija, nažalost, ne može porediti s tom državom.

- Britanija jeste ukinula izolaciju za zaražene, ali ona ima 82% vakcinisanih, a mi jedva da smo izbili na 54% punoletne imunizovane populacije. Ali, ne zaboravite da je tamo maska obavezna u javnom prevozu i zatvorenom prostoru. Kod nas samo treba da ostane preporuka i obaveza nošenja maske u zatvorenom prostoru, u javnom saobraćaju pogotovo, mada dobro znam da je nošenje maske u vozilima javnog prevoza palo na 20-30%. I da ostane preporuka distance i dezinfekcija ruku - objašnjava prof. Tiodorović.

Republika

Foto: Tanjug/D. NIKOLIĆ

 

Broj zaraženih je u drastičnom padu, i sada je "svega" dve hiljade i nešto novozaraženih na dan.

- Imamo veliko smanjenje broja zaraženih, posebno kod dece, što pokazuje da je raspust za Sretenje mnogo značio. I kraj, što se tiče direktne opasnosti od kovida, biće relativno brzo, već do kraja marta imaćemo kontrolisanu situaciju. Što ne znači da neće biti virusa i obolelih, ali to će biti daleko manje i sporadično. A to znači da ipak moramo da mislimo na najosetljiviji deo populacije - stare i hronične bolesnike, a ovi potonji ne moraju nužno biti i stari - kaže prof. Tiodorović.

- Iako opada broj zaraženih, broj mrtvih je strašan i i dalje mnogo visok. Izuzetno veliki i ceh i dalje plaćaju stari i hronični bolesnici.

O proglašenju kraja epidemije još uvek ne možemo govoriti, navodi dr Teodorović.

- Odjavljivanje pandemije može da uradi samo SZO, a i epidemija je s tim povezana. Dok god u svetu postoje regioni, zemlje i područja gde se virus i dalje širi i izaziva velike probleme SZO neće odjavljivati pandemiju. A mi možemo samo da procenimo situaciju i da kažemo da je pod kontrolom, a ne više nesigurna. I verovatno će proleće i leto proći u nekoj mirnoj situaciji s tim da tamo da na jesen moramo razmišljati o vakcinaciji pre svega ugroženih kategorija - naglašava prof. Tiodorović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Bole

03.03.2022 17:54

Slažem se da treba što pre sazvati sednicu kriznog štaba i ukinuti kovid prpusnice, jer stvarno ničemu ne služe.