Penzionerima je danas uplaćena pomoć od 20.000 dinara: OTKRIVAMO šta se dešava sa onima koji još uvek čekaju rešenje! (VIDEO)

Autor: Marko PANTIĆ

Vesti

10.02.2022

10:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje danas počinje sa isplatom novčane pomoći u iznosu od 20.000,00 dinara svim korisnicima penzija.

Penzionerima je danas uplaćena pomoć od 20.000 dinara: OTKRIVAMO šta se dešava sa onima koji još uvek čekaju rešenje! (VIDEO)

Foto: Milan Kostić

Relja Ognjenović, PIO

Penzionerima u Srbiji je ova godina počela veoma dobrim vestima. Januarske penzije su uvećane za 5,5%, a danas je Fond PIO uplatio pomoć u iznosu od 20.000 dinara. 


Ko je sve ostvario pravo na pomoć, pitamo Relju Ognjenovića, zamenika direktora Fonda PIO?
- Jednokratnu pomoć u iznosu od 20.000,00 dinara dobili su svi korisnici penzija, dakle svi starosni, invalidski i porodični penzioneri, kao i  korisnicima prava na privremenu naknadu − invalidi rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti i invalidna deca koja su korisnici privremene naknade kod Fonda, odnosno 1.670.000 korisnika. Napominjem da je pomoć isplaćena svim penzionerima koji su u isplatnoj bazi Fonda, bez obzira da li im je prebivalište u Srbiji ili inostranstvu.
To je najveći iznos jednokratne pomoći koju je isplatio Fond do sada. 


* Na koji način im je pomoć isplaćena?
- Na isti način kao i penzije, dakle ko prima penziju preko banke – pomoć im je uplaćena na tekući račun, a korisnici koji primaju penzije na kućne adrese tako će dobiti i pomoć, s tim što neće imati troškove dostave, to finansira Fond.

Foto: Milan Kostić

Relja Ognjenović, PIO

 


* Da li pravo na pomoć imaju lica koja su podneli zahtev za penziju, a nisu još dobili rešenje?
- Pravo na pomoć imaju svi korisnici kojima je rešenjem o ostvarivanju prava utvrđen datum korišćenja zaključno sa 31. januarom 2022, bez obzira na datum donošenja rešenja. Onim korisnicima koji pravo ostvare zaključno sa 31. januarom ove godine, a nisu obuhvaćeni isplatom od 10. februara, pomoć će biti uplaćena jednokratno, nakon uspostavljanja isplate penzija


* Koliko je ukupno sredstava Fond izdvojio za ove namene?
- Za isplatu pomoći od 20.000 dinara za svih 1.670.000 korisnika izdvojeno je 33,8 milijardi dinara. 

Foto: Milan Kostić

Relja Ognjenović, PIO

 

* Danas je isplaćena i penzija za penzionere iz kategorije zaposlenih?
- Penzioneri iz kategorije zaposlenih, koji su najbrojniji i čine oko 85% ukupnog broja penzionera, danas su dobili i januarsku penziju uvećanu za 5,5%. Isplata na kućne adrese je počela juče. Ostale kategorije penzionera su već primili uvećane januarske penzije početkom meseca, u skladu sa ustaljenom dinamikom. Kao što vidite, stabilnost Fonda je takva da penzioneri ne treba da brinu o isplati, već samo o povećanjima i sličnim davanjima države. 

 

Kompletan razgovor sa zamenikom direktora PIO Reljom Ognjenovićem možete pogledati u videu na početku teksta! 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Penzioner

10.02.2022 13:33

Uskladite penzije sa platama.

Odgovori 26 0
Vladimir

11.02.2022 10:29

Nikada nisu penzije ovoliko zaostajale za platama. Sa 80% pale na 45%.

Odgovori 16 0
Saša

11.02.2022 10:34

Penzije mnogo zaostaju za potrošačkom korpom.

Odgovori 15 0