BRZI TESTOVI NEPOUZDANI! Stelt omikron detektuje samo PCR! DOKTORKA OBJASNILA I ZAŠTO!

Autor:

Vesti

09.02.2022

09:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

PCR test je zlatni standard za dijagnostiku stelta.

BRZI TESTOVI NEPOUZDANI! Stelt omikron detektuje samo PCR! DOKTORKA OBJASNILA I ZAŠTO!

Foto: Youtube/RTS

Virusolog i profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu Tanja Jovanović, rekla je danas da je primećeno da ima nešto više lažno negativnih antigenskih testova u slučaju nove stelt omikron varijante korona virusa, jer je došlo do promena u onoj strukturi koja se nalazi u testovima za dokazivanje virusnog antigena.

- Tako da se posle toga vrši PCR testiranje, za sve pacijente koji zadovoljavaju definiciju slučaja, a u antigenskom testu su negativni, tako da je pi-si-ar zadržao svoju specifičnost i predstavlja zlatni standard za dijagnostiku - objašnjava ona za RTS.

Jovanovićeva navodi i da je u Srbiji trenutno omirkon zastupljen sa više od 90 odsto, a delta sa manje od 10 procenata.

- Što se tiče subvarijante, ne mogu sad da pretpostavim koji je to procenat, ali s obzirom na to da se brzo širi, očekujem da će i ova varijanta vrlo brzo da dostigne odgovarajući procenat, ne da postane dominantna, ali je potrebno neko vreme da zauzme značajnu poziciju u epidemiji - navodi Jovanovića.

Ipak, istakla je da ne očekuje novi, šesti talas epidemije, jer se kod stelta ne radi o novoj varijanti virusa, već o podvarijanti omikron soja.

Objašnjava da se podvarijante razlikuju u dvadesetak mutacija i da pružaju "unakrsnu imunost", odnosno pružaju zaštitu ljudima koji su već bili inficirani originalnom varijantom omikrona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Crni

09.02.2022 11:32

Ako je PCR zlatni standard kako kazete ili strucno etalon procitajte koliki je GDG odnosno granica dozvoljene greske za PCR tj zavisi od toga da je uzorak kontaminiran ili ne a greska je od 30-70% zvanicno tj ne manji od 30%. Takodje se nigde ne pominje zlatni uzorak vec se proverava na osnovu vlastitog merenja umesto etalona sto je logicka greska. Nazalost dr nisu naucili osnove merenja a ovo se npr u uci u srednjoj skoli u predmetu merenja npr ETC Nikola Tesla.