DANAS JE SVETA TATIJANA! Sa njom su se i izgladneli lavovi mazili! ZA SPAS DUŠE OBAVEZNO JOJ SE POMOLITE OVIM REČIMA!

Autor:

Vesti

25.01.2022

07:30

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Svetu Tatijanu, hrišćanku koja se smatra jednom od najhrabrijih svetica.

DANAS JE SVETA TATIJANA! Sa njom su se i izgladneli lavovi mazili! ZA SPAS DUŠE OBAVEZNO JOJ SE POMOLITE OVIM REČIMA!

Printskrin

Tatijana, koja je živela krajem 2. i početkom 3. veka, bila je đakonesa Rimske hrišćanske crkve. Usrdno je negovala bolesne, posećivala tamnice, pomagala siromašnima. U godine gonjenja nije se odrekla vere. Posedovala je jak i istrajan karakter. Po predanju sedam dželata koji su je mučili, poverovali su u Boga.

Tatjanu su rimski vojnici najpre šibali, nožem kidali delove kože, odsecali prste, ali ona je sve muke hrabro podnosila. Kada su je bacili u arenu kako bi je pojeli lavovi, mučitelji su ostali zapanjeni jer su se izglednele životinje mazile sa njom.

Tatijanin dan - medovača za studente

Pre dva i po veka Rusi su počeli Svetu Tatijanu da proslavljaju na današnji dan kao studentski praznik, zato što je Moskovski unizverzitet osnovan na njen dan - 25. januara 1755. godine.

Samo ime Tatijana zahvaljujući velikom pesniku Rusije Aleksandru Puškinu dobilo je romantični prizvuk. A junakinja njegove čuvene poeme Tatijana Larina postala je uzor prave ruske žene.

Rektor Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov Viktor Sadovniči jedne godine izdvojio je oko 45 kila meda iz sopstvenih rezervi za pripremanje tradicionalne medovače, koju služe studentima u čast praznika.

Na kraju su je ubili tako što su joj glavu odsekli mačem, tvrdeći da je sve prethodne muke preživela zato što je veštica.

Molitva na današnji dan:

Ovčica Tvoja Isuse, Tatijana, zove silnim glasom: "Tebe Ženiče moj ljubim i tražeći Te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju Tvome. I stradam radi Tebe, da bih carstvovala s Tobom, i umirem za Tebe, da bih živela s Tobom.

Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za Tebe." Njenim molitvama, kao Milostiv, spasi duše naše.

 

Komentari (0)

Loading