SZO UPOZORAVA! Gebrejesus: Opasno je misliti da je pandemija blizu kraja

Autor:

Svet

24.01.2022

17:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I dalje su idealni uslovi za razvoj novih sojeva koronavirusa i opasno je misliti da je omikron poslednji ili da je pandemija blizu kraja, upozorio je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus.

SZO UPOZORAVA! Gebrejesus: Opasno je misliti da je pandemija blizu kraja

Foto: Tanjug/AP

Na početku sastanka izvršnog odbora SZO, Gebrejesus je rekao da bi akutna faza pandemije ipak mogla da bude okončana ove godine ako budu ostvareni neki ključni ciljevi, navodeći da to "mora da ostane kolektivni prioritet".

On je kazao da je kraj globalne vanredne situacije zbog koronavirusa moguć ove godine, uz ostvarenje ciljeva kao što su vakcinacija 70 odsto stanovništva svake države do sredine 2022. godine, sa fokusom na ugrožene grupe, i poboljšanje testiranja i praćenja kretanja virusa.

- Istina je da ćemo živeti sa kovidom u doglednoj budućnosti i da ćemo morati da naučimo da upravljamo njime kroz održiv i integrisan sistem za akutne respiratorne bolesti kako bismo se pripremili za buduće pandemije. Ali učenje života sa kovidom ne može da znači da prihvatamo gotovo 50.000 smrtnih ishoda nedeljno od bolesti koja se može sprečiti i lečiti - naveo je Gebrejesus.

On je apelovao na osnaživanje SZO i na povećanje finansiranja te organizacije radi uspešnije borbe protiv zdravstvenih kriza.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading