SRCE EVROPSKE UNIJE U KRVI, SUZAVCU I VATRI! Pogledajte kako je izgledao najmasovniji i najnasilniji protest u Briselu, POLICIJA MLATI DEMONSTRANTE ČIM STIGNE! (VIDEO)

Autor: Republika

Svet

24.01.2022

11:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dan nakon dramatičnih nemira u belgijskoj prestonici počeli su da se objavljuju snimci nasilja kakvo dugo nije viđeno na evropskim ulicama.

SRCE EVROPSKE UNIJE U KRVI, SUZAVCU I VATRI! Pogledajte kako je izgledao najmasovniji i najnasilniji protest u Briselu, POLICIJA MLATI DEMONSTRANTE ČIM STIGNE! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Zastrašujuće scene iz Brisela obišle su svet

Zastrašujuće scene koje su se u nedelju odvijale u srcu Evropske unije (EU), glavnom gradu Belgije, Briselu, obišle su čitav svet nakon što je oko 50.000 izašlo na ulice protestujući protiv  epidemioloških mera uvedenih u borbi protiv pandemije koronavirusa, a dan kasnije Tviterom su počeli da se šire snimci kako je sve zaista izgledalo. 

Naime, nakon mirne šetnje na hiljade građana koji su nosili transparente s natpisima "Želimo opet da budemo slobodni" i "Bez robovske kovid potvrde", grupa demonstranata je pohrlila na zgradu Evropske diplomatske službe i počela da taj objekat zasipa kamenicama. 

Policija je monentalno reagovala, te je došlo do ozbiljnih sukoba u kojima su povređena trojica pripadnika organa bezbednosti, kao i 12 učesnika protesta. Uhapšeno je 60 ljudi, ali to nije smirilo ostale demonstrante koji su nakon incidenta u srcu grada počeli da se biju s bezbednjacima na svakom ćošku. 

Više snimaka objavljenih na društvenoj mreži Tviter potvrđuje da je policija udarala demonstrante čim je stigla u nameri da ih rastera, a nakon što ni suzavac i vodeni topovi nisu pomogli. 

 

Uprkos očiglednom nasilju kom su policajci pribegli u savldavanju razularene mase, šef spoljne politike Evropske unije Žosep Borelj zahvalio je policiji i osudio "bezumnu destrukciju i nasilje" u tvitu u kom je objavio i fotografiju kako kako stoji ispred jednog od mnogih razbijenih stakala na objektima u srcu Brisela.

 

 

 

Neki demonstranti su palili vatromet dok je policija napredovala koristeći se vodenim topovima. "Nisam antivakser, ja sam antidiktator", pisalo je na jednom transparentu.

 

 

Inače, Belgija se suočava s petim talasom zaraze, dok se vrhunac ne očekuje barem još nekoliko nedelja.

Oko 89 odsto odraslih Belgijanaca je u celosti vakcinisano, dok ih je 67 osto primilo buster dozu.

 

 

Demonstracije protiv strogih epidemioloških mera održanoi su i u drugim zemljama širom sveta, uključujući SAD i Tursku. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
neznalica

24.01.2022 11:32

glupaci imaju volju , ali valja menjati taktiku . Smiris se pa nadjes adrese policajaca pa posecujes nocu , jednog po jednog . U miru naravno . I prigusivaci rade u miru i ne prave buku .

Milorad

24.01.2022 13:31

Ovo je demokratski. Policija radi svoj posao.Sami kod nas nije demokratski.