VIŠE OD POLA SRBIJE ĆE SE ZARAZITI OMIKRONOM DO APRILA: Epidemiolog poručuje da je ovaj talas eksplozivniji od prethodnih

Autor:

Vesti

19.01.2022

08:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Broj stvarno inficiranih koronom sigurno je tri, a možda i četiri puta veći od onog koji se zvanično evidentira na osnovu laboratorijskih analiza.

VIŠE OD POLA SRBIJE ĆE SE ZARAZITI OMIKRONOM DO APRILA: Epidemiolog poručuje da je ovaj talas eksplozivniji od prethodnih

Foto: printscreen/RTS

To znači da je u Srbiji, za poslednjih sedam dana, od kada imamo petocifren broj potvrđenih infekcija na dnevnom nivou, zaraženo između 250.000 i 300.000 ljudi, a ogromna većina se "ne vidi u sistemu evidencija".

Iznoseći ovu procenu, primarijus dr Radmilo Petrović, epidemiolog, kaže da će do kraja marta, omikron sojem, koji ima najviše mutacija do sada pa probija i postvakcinalni i prirodno stečen imunitet, biti inficirano 70 odsto populacije.

- Od tog broja detektovaćemo samo manjinu, a ostali će šetati i širiti virus jer će imati potpuno asimptomatsku infekciju. Zaraženi omikronom, u principu, imaju lakše simptome od onih koje je izazivala delta varijanta virusa, i siguran sam da većina uopšte ne traži lekarsku pomoć. Zato i kažem da je broj inficiranih tri ili četiri puta veći nego što se registruje. U situaciji kada imamo masovno inficiranje, i lakšu kliničku sliku, više nalik prehladi, meni je razumljivo što se ljudi odlučuju da ne staju u redove ispred kovid-ambulanti - kaže dr Petrović.

On objašnjava da će broj novoinficiranih biti u konstantnom porastu najverovatnije još dve sedmice, da bi se onda kriva zaravnila na maksimumu koji dostigne, a potom, u drugoj polovini februara, počela da se spušta.

- Ovaj talas je eksplozivniji od prethodna četiri, naglo je počeo, brže će da se zarazi veliki deo populacije, ali trajaće kraće nego raniji - kaže dr Petrović, prenosi Kurir.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Omikron2

19.01.2022 08:24

Eto me opet posle aprila.

Boki

19.01.2022 08:47

Koliko ja vidim kako god okrenemo biće onako kako je Nestorović rekao, da se svi zarazimo ili da prestanemo da testiramo! Šta se menja, ništa!