KRIZNI ŠTAB DONEO NOVU ODLUKU: Menja se trajanje perioda izolacije

Autor: Republika

Vesti

14.01.2022

17:02

Smanjuje se period izolacije u Srbiji sa 10 na sedam dana , rekao je Zoran Gojković nakon sednice Kriznog štaba.

KRIZNI ŠTAB DONEO NOVU ODLUKU: Menja se trajanje perioda izolacije

Tanjug/J. PAP

- Još jednom pozivam sve građane da poštuju sve mere koje smo donosili. One su veoma dobro poznate i vezane su za ograničavanje kontakta i širenje zaraze. Ono što je dobro da bolnice nemaju povećan broj prijema. Omikron dominira u Srbiji i naglo povećanje zaraženih je posledica ovog soja - rekao je Gojković, prenose Novosti.

Škole u Vojvodini su krenuli sa radom i od ponedeljka đaci se vraćaju u školske klupe. A srednjoškolci će krenuti sa kombinovanom nastavom.

U utorak će se održati dodatne konsultacije za nastavu škole u centralnoj Srbiji - najavio je Gojković

U Srbiji između druge i buster doze je dovoljno da prođe 3 meseca. Dakle buster doza nakon tri meseca. 

Sve aktuelne mere treba da se nastave

instagram.com

Darija Kisić Tepavčević

Poslednjih nedelja došli smo do zaključka da sve mere koje su sada na snazi, treba da se nastave i u narednom periodu, rekla je članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević nakon današnje sednice.

Reč je o nošenju maski u zatvorenom prostoru, poštovanju fizičke distance i apelu na vakcinaciju za sve koji se do sada nisu vakcnisali.

- Imamo 52,8 odsto punoletnih stanovnika koji su vakcinisani, ali bez onih 47 odsto ne možemo pobediti virus - istakla je Kisić Tepavčević, prenosi Pink.

Kako je rekla, poslednjih dana imali stabilnu epidemiološku situaciju. Kada su u pitanju apsolutni brojevi, beležimo nešto veći broj, naročito u Beogradu. Broj od 8,2 odsto pozitivnih sada je oko 10 odsto, istakla je Darija Kisić Tepavčević.

- Neko će da kaže da to nije neko veliko povećanje, ali bojimo se da je to početak nekog značajnijeg povećanja, naročito u Beogradu - upozorila je ona.

Pokazalo se, dodala je, da je bila ispravna odluka kada su odlučili da ne dođe do ranijeg nastupanja zimskog raspusta jer se zadržala stabilna situacija u školskoj sredini.

- Ovaj period je period slavlja, okupanja, moramo da budemo svesni da je virus tu, da smo detektovali prisustvo omikrona za koji je pokazano da se značajno brže širi - istakla je.

U Srbiji trenutno vlada omikron soj, dok se delta soj sada otkriva kod manjeg broja ljudi.

Kovid ambulante su pune, ispred njih su redovi od početka Nove 2022. godine, a povećava se i broj prijema u bolnicama.

Komentari (0)

Loading