KRIZNI ŠTAB DONEO NOVU ODLUKU: Menja se trajanje perioda izolacije

Autor:

Vesti

14.01.2022

16:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Smanjuje se period izolacije u Srbiji sa 10 na sedam dana , rekao je Zoran Gojković nakon sednice Kriznog štaba.

KRIZNI ŠTAB DONEO NOVU ODLUKU: Menja se trajanje perioda izolacije

Foto: Tanjug/J. PAP

- Još jednom pozivam sve građane da poštuju sve mere koje smo donosili. One su veoma dobro poznate i vezane su za ograničavanje kontakta i širenje zaraze. Ono što je dobro da bolnice nemaju povećan broj prijema. Omikron dominira u Srbiji i naglo povećanje zaraženih je posledica ovog soja - rekao je Gojković, prenose Novosti.

Škole u Vojvodini su krenuli sa radom i od ponedeljka đaci se vraćaju u školske klupe. A srednjoškolci će krenuti sa kombinovanom nastavom.

U utorak će se održati dodatne konsultacije za nastavu škole u centralnoj Srbiji - najavio je Gojković

U Srbiji između druge i buster doze je dovoljno da prođe 3 meseca. Dakle buster doza nakon tri meseca. 

Sve aktuelne mere treba da se nastave

Republika

Foto: instagram.com

Darija Kisić Tepavčević

Poslednjih nedelja došli smo do zaključka da sve mere koje su sada na snazi, treba da se nastave i u narednom periodu, rekla je članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević nakon današnje sednice.

Reč je o nošenju maski u zatvorenom prostoru, poštovanju fizičke distance i apelu na vakcinaciju za sve koji se do sada nisu vakcnisali.

- Imamo 52,8 odsto punoletnih stanovnika koji su vakcinisani, ali bez onih 47 odsto ne možemo pobediti virus - istakla je Kisić Tepavčević, prenosi Pink.

Kako je rekla, poslednjih dana imali stabilnu epidemiološku situaciju. Kada su u pitanju apsolutni brojevi, beležimo nešto veći broj, naročito u Beogradu. Broj od 8,2 odsto pozitivnih sada je oko 10 odsto, istakla je Darija Kisić Tepavčević.

- Neko će da kaže da to nije neko veliko povećanje, ali bojimo se da je to početak nekog značajnijeg povećanja, naročito u Beogradu - upozorila je ona.

Pokazalo se, dodala je, da je bila ispravna odluka kada su odlučili da ne dođe do ranijeg nastupanja zimskog raspusta jer se zadržala stabilna situacija u školskoj sredini.

- Ovaj period je period slavlja, okupanja, moramo da budemo svesni da je virus tu, da smo detektovali prisustvo omikrona za koji je pokazano da se značajno brže širi - istakla je.

U Srbiji trenutno vlada omikron soj, dok se delta soj sada otkriva kod manjeg broja ljudi.

Kovid ambulante su pune, ispred njih su redovi od početka Nove 2022. godine, a povećava se i broj prijema u bolnicama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading