RAT RUŽIĆA I PEDIJATARA! Ministar prosvete i dečiji lekari imaju potpuno različite stavove

Autor: B. K. - D. P.

Vesti

18.01.2022

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koplja se lome po pitanju da li će đaci u centralnoj Srbiji od ponedeljka krenuti na nastavu

RAT RUŽIĆA I PEDIJATARA! Ministar prosvete i dečiji lekari imaju potpuno različite stavove

Foto: pixabay.com

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da nema razloga za odlaganje početka drugog polugodišta u centralnoj Srbiji, dodajući da će se sutra znati tačan model nastave za drugo polugodište. S druge strane, Udruženje pedijatara poručilo je da bi takav scenario bio kobna greška.

Ružić je istakao da će učenici osnovnih škola u Vojvodini, koji su se juče vratili u školske klupe, neposredno pohađati nastavu na početku drugog polugodišta, dok srednjoškolci primenjuju kombinovani model po sistemu dan nastave u školi, dan onlajn.

GRIP I KORONA

Naveo je da će se na sledećem sastanku tima za škole odlučivati o modelu nastave za centralnu Srbiju, gde drugo polugodište počinje 24. januara.

Republika

Foto: ST/P. DIVAC

Branko Ružić

 

Prema njegovim rečima, nema razloga za odlaganje početka drugog polugodišta u centralnoj Srbiji budući da je do 11. januara, kako kaže, udeo dece školskog uzrasta u ukupnom broju zaraženih bio tri odsto.

- Od početka pandemije uspeli smo da prilagodimo nastavu do nivoa održivosti. Ukoliko bi došlo do spajanja gripa i koronavirusa i sličnih komplikacija, model nastave bi se tome prilagođavao, ali sigurno neće biti odlaganja - rekao je Ružić.

Međutim, Udruženje pedijatara Srbije preporučilo je da se polazak u školu na klasičan način odloži ili da se nastava organizuje onlajn. Takav stav, kako su objasnili, zauzeli su imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju u našoj zemlji i karakteristike omikron soja, koji se mnogo brže širi nego prethodni sojevi i zahvata decu.

SLABA VAKCINACIJA

Udruženje navodi da je njihov stav od početka pandemije da se daje prednost održavanju nastave u školi u odnosu na onlajn koncept, kad god je to moguće. Ističu da je taj stav formiran na osnovu analize epidemioloških prilika, karakteristika prethodnih sojeva KOVID infekcije kod dece i preporuka evropskih pedijatrijskih udruženja i SZO.

- Imajući u vidu da se epidemiološka situacija u populaciji dece vrlo brzo menja nagore i da je karakteriše masovnost zaražavanja od omikron soja koronavirusa, ali i udruženost s pretnjom od zaražavanja virusom gripa, smatramo da bi početak škole na klasičan način izvesno rezultirao ogromnim brojem novozaražene i većim brojem hospitalizovane dece - navodi strukovno udruženje pedijatara.

Podsećaju i na okolnost da je obuhvat vakcinacijom onih grupa kod kojih je vakcina odobrena i preporučena (deca starija od 12 godina) samo simboličan, te da vakcina za mlađe od 12 godina u Srbiji još nije registrovana.

U KOVID ambulanti kao na traci

Broj pacijenta u KOVID ambulantama se ne smanjuje, ali lekari i medicinske sestre rade kao švajcarski sat. U to se novinarka Srpskog telegrafa lično uverila (u svojstvu pacijenta) u jedinoj KOVID ambulanti za odrasle na Novom Beogradu koja pokriva opštinu sa gotovo 215.000 stanovnika...

U hodniku je bilo desetak pacijenata koji su strpljivo čekali u redu za pregled kod lekara ili testiranje. Svi kijaju, šmrcaju i kašlju, dobro poznati simptomi omikron soja korone, koji sada hara u Srbiji. Nakon pregleda kod lekara usledilo je testiranje antigenskim testom. Pacijenti, kao na pokretnoj traci, jedan za drugim ulaze, uzima im se bris i već je sledeći na stolici. Zbog brzine kojom rade u čekaonici nema više od desetak pacijenata iako se čini da neprekidno pristižu novi. Sve u svemu, zajedno s pola sata čekanja na rezultate testa, u KOVID ambulanti smo se zadržali tek nešto više od sat vremena. Inače, na pregled i testiranje čekaju mladi, ljudi srednjih godina i penzioneri, bolesni su svi bez izuzetka, mahom s lakšom kliničkom slikom.

 

Izolacija od danas 10 dana, posle sedam može testiranje


Kućna izolacija za obolele od KOVID-19 od danas je 10 dana, umesto dosadašnjih 14 i prekida se bez PCR testa, izjavila je članica kriznog štaba i direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić.

Ona je pojasnila da, ukoliko pacijenti žele ranije da prekinu kućnu izolaciju, kontrolni PCR mogu da urade posle sedam dana i on je besplatan, odnosno radi se o trošku države.

- Ukoliko je test negativan, oslobađaju se obaveze da budu u kućnoj izolaciji - dodala je Škodrićeva.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Zoran

18.01.2022 06:19

Ružiću svaka čast, a ovim ,,konovcima'' treba oduzeti licence...

Zna se

18.01.2022 15:01

Nije mali broj bolesne dece, nego testirane! Nisu potrebna opravdanja pa mnogi sa lakšim simptomima ne idu kod lekara.