CELA SRBIJA ŠMRCA I KIJA, ALI NEMAJU SVI KORONU! Totalna navala na domove zdravlja i ambulante: EKSTREMNE GUŽVE U ZELENIM ZONAMA!

Autor:

Vesti

04.01.2022

08:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Broj novozaraženih od koronavirusa gotovo je dupliran za poslednjih 48 sati, a KOVID ambulante širom Srbije ponovo su dupke pune.

CELA SRBIJA ŠMRCA I KIJA, ALI NEMAJU SVI KORONU! Totalna navala na domove zdravlja i ambulante: EKSTREMNE GUŽVE U ZELENIM ZONAMA!

Tanjug/www.profimedia.rs

Prehlada, foto: Ilutracija

Nezapamćena gužva zabeležena je i u takozvanim zelenim zonama, odnosno u čekaonicama domova zdravlja koje su bile prepune pacijenata sa simptomima prehlade.

Uz to, mnoge muči i stomačni virus za koji se ponekad ispostavi da je, u stvari, KOVID-19, pa su pacijenti zbunjeni i često nagađaju šta ih je zaista snašlo. 

Kako je za Srpski telegraf potvrdio direktor Doma zdravlja Palilula dr Aleksandar Stojanović, zbog povećanog pritiska pacijenata na primarne zdravstvene ustanove morao je da pojača lekarske ekipe.

Republika

Pacijenti u čekaonici

- Čekaonice su nam pune pacijenata sa simptomima prehlade i početkom gripa. Ima dosta dece, ali i odraslih. Većina ima blaže simptome, curi im nos, neke smo testirali i nisu pozitivni na koronu. Uglavnom je to prehlada bez temperature ili eventualno početak gripa - rekao je dr Stojanović.

LEKARI ZABRINUTI

Lekari su, s druge strane, zabrinuti zbog gotovo dupliranog broja pacijenata u KOVID ambulantama, što pokazuju i zvanični podaci. U subotu je bilo registrovano 1.610 inficiranih, dok je juče zabeleženo 2.765 novozaraženih za 24 sata, a broj testiranih nije se mnogo razlikovao. 

Simptomi omikrona već nakon tri dana

Simptomi omikrona javljaju se već posle tri dana nakon zaražavanja, saopštio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) na osnovu istraživanja koje su sproveli. Uz povećanu prenosivost i blaže simptome, omikron soj ima manji period inkubacije u odnosu na deltu i druge varijante, gde se simptomi ispoljavaju tek nakon pet i više dana.

- Prema svim izveštajima, u KOVID ambulantama je gotovo udvostručen broj zaraženih. Teško je odrediti koji je soj virusa jer mnogima curi nos, što je simptom omikrona, ali imaju i temperaturu, što je karakteristično za delta soj - navodi Stojanović.

Skok zaraženih je zabrinjavajući, a prema mišljenju dr Stojanovića, eksploziju inficiranih od korone možemo da očekujemo već posle Božića.

ST/N. PANČIĆ

Pacijenti u čekaonici

- Znam da se vernici za Božić pričešćuju iz jedne kašičice i to bi trebalo izbeći po svaku cenu, ali džaba mi lekari pričamo i upozoravamo - iznosi svoj stav dr Stojanović.

Kako nam je nezvanično rečeno u kriznom štabu, iako nema zvanične potvrde, jasno je da omikron preuzima dominantnu ulogu.

IZDRŽAĆEMO SVE!

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar poručio je da zdravstveni sistem Srbije može da izdrži još jedan talas korone.

- Niko nas ne pita da li može, mora. Ako smo izdržali sve do sada, ne bi bilo u redu da sada bude drugačije, moramo da izdržimo. Da li je lako, naravno da nije, da li je teško svima koji rade u zdravstvenom sistemu, da li su se svi umorili, da li ovo predugo traje, sve to jeste, ali nemamo izbora - objasnio je Lončar.
 

Komentari (1)

Loading
Dejan

13.01.2022 11:44

Pa kad lekari opšte prakse NE RADE svoj deo posla.Čim te vide odmah šalju u kovid ambulante.