NA NAPLATU STIŽE 10 MILIONA EVRA: Srbija otplaćuje Titov dug star 45 godina, a kamate je paprena

Autor:

Vesti

17.01.2022

17:25

Srbiji i ove godine dolaze na naplatu stari dugovi i zajmovi koje je naša zemlja uzimala i pre nekoliko decenija.

NA NAPLATU STIŽE 10 MILIONA EVRA: Srbija otplaćuje Titov dug star 45 godina, a kamate je paprena

www.profimedia.rs

Kako saznajemo, samo u ovoj godini nam dospeva tačno 254,8 miliona evra Titovih kredita, i to po osnovu obaveza koje smo zaključili između sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog veka.

Ove informacije potvrdili su i u NBS uz objašnjenje da su pomenute obaveze reprogramirane sporazumima zaključenim između 2002. I 2009. Od starih dugova, samo u januaru ove godine, tačnije ovih dana, 21. u mesecu nam dospeva skoro 10 miliona evra.

- Reč je o tačno 9,85 miliona evra, od čega je 1,64 miliona kamata i dugu prema Vladi Kuvajta, poveriocu kome u ovoj celoj godini moramo otplati 19,6 miliona evra, kažu u NBS za Blic Biznis.

Inače, poslednje rate kredita koje je "stara Jugoslavija" uzimala sedamdesetih i osamdesetih godina dospevaju 2031. i 2041. godine, a ukupan ceh veći je od 1,7 milijardi evra.

Prethodnih godina u proseku smo vraćali i do 340 miliona evra godišnje. Otplatili smo sav dug prema Londonskom klubu, a godinu dana ranije i obaveze prema Evropskoj investicionoj banci, odnosno Evropskoj uniji.

Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina Srbija se zadužila za ukupno 8,8 milijardi evra. Od Pariskog kluba smo dobili 3,8 milijardi dolara, od Londonskog 2,2 milijarde...

Krediti su tih godina prvenstveno išli na potrošnju, podizanje standarda, plata i penzija. Oko 1978. Srbija je bila minimalno zadužena, a do tada se u zemlju slivalo dosta novca od doznaka. Vremenom su, međutim, takvi prihodi bili sve manji, ali su potrošačke navike ostale iste. Tada se krenulo sa zaduživanjem, a kamate su išle i do 7 odsto godišnje.

Public/Promo

Jugoslavija

 

Komšije otplatile kredite

Za razliku od Srbije, Hrvatska i Slovenija otplatile su kredite koje su uzimale za vreme Tita. Poslednji dolar Hrvati su Pariskom i Londonskom klubu isplatili pre 12 godina. Hrvatska je Pariskom klubu otplatila poslednju ratu od 192 miliona dolara 2008. godine, a Londonskom klubu ratu od 78 miliona godinu dana kasnije.

Susedi su u celosti otplatili i stari dug koji je Hrvatska imala prema Svetskoj i Evropskoj investicionoj banci. Još odgovorniji u otplati državnih zajmova bili su Slovenci. Poslednju ratu od ukupno 525 miliona dolara oni su isplatili 1995. godine.

Komentari (1)

Loading
Brat Djuro

18.01.2022 14:03

Pišete Dug Jugoslavije vraća Srbija, a onda navodite da su Slovenija i Hrvatska vratile svoje dugove. Pitanje je imali Srbija svoje dugove i zašto vraća dugove Jugoslavije