OGROMNE GUŽVE ISPRED KOVID AMBULANTE NA NOVOM BEOGRADU: Nismo očekivali OVAKAV prijem! (FOTO)

Autor:

Vesti

17.01.2022

13:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Broj pacijenta u KOVID ambulantama ne jenjava a lekari i medicinske sestre rade kao švajcarski sat. U to smo se lično uverili i to u jedinoj KOViD ambulanti za odrasle na Novom Beogradu koja pokriva opštinu sa gotovo 215.000 stanovnika.

OGROMNE GUŽVE ISPRED KOVID AMBULANTE NA NOVOM BEOGRADU: Nismo očekivali OVAKAV prijem! (FOTO)

Foto: Republika

Sa simptomima bola u grlu, uhu i kašljem ali bez povišene temeperature upitili smo se u Dom zdravlja Novi Beograd gde nas je sestra, kad je čula kakve tegobe imamo, već s vrata uputila u KOVID ambulantu.

- Ali, mene samo boli grlo i uho? - pokušali smo da se provučemo, ali bez uspeha.

- Žao mi je takav je protokol. Morate prvo u KOVID ambulantu - oštro je rekla i za svaki slučaj se povukla dva koraka u nazad.

Republika

 

U želji da se lično uverimo kako funkcioniše sistem u KOVID ambulantu u ulici Omladinskih brigada otišli smo inkognito ili što se narodski kaže bez potezanje bilo kakve veze.

Nije nam se mililo da čekamo u redu po hladnom zimskom jutru, ali bilo smo rešeni da prođemo proceduru kao i svi drugi pacijenti.

Na naše iznenađenje ispred KOVID ambulante nije bilo očekivanih redova.

Već na ulazu predali smo knjižicu dvema vidno umornim medicinskim sestrama.

Republika

 

Strpljivo su saslušale kakve simptome imamo i uputile nas u ordinaciju broj četiri.

U hodniku je bilo desetak pacijenata koji su strpljivo čekali u redu za pregled kod lekara ili testiranje.

Svi kijaju, šmrcaju i kašlju, dobro poznati simptomi omikron soja korone koji sada hara u Srbiji. Nije prošlo ni pet minuta, a lekar je prozvao i ušli smo u ordinaciju gde je sedeo sa koleginicom.

- Kakve simptome imate? Da li ste već preležali koronu? Da li ste vakcinisani? - ljubazno je upitala doktorka.

- Boli me grlo, uho, kašljem, ali nemam temperaturu. Primila sam sve tri doze vakcije, fajzer - odgovorili smo.

To je dobro. Dajte da vam poslušam pluća - rekla je doktorka.

Republika

 

Nakon pregleda konstatovala je da su pluća čista i poslala nas na testiranje brzim, antigenskim testom.

U susednoj prostoriji tri medicinske sestre u skafanderima radile su kao švajcarski sat. Pacijenti kao na pokretnoj traci jedan za drugim ulaze, uzima im se bris i već je sledeći na stolici.

Zbog brzine kojom rade u čekaonici nema više od desetak pacijenata iako se čini da neprekidno pristižu novi.

Usledilo je pola sata čekanja na rezultate testa i ponovo u ordinaciju kod lekara koji nas je obavestio da je test negativan. Sve u svemu, u KOVID ambulanti smo se zadržali tek nešto više od sat vremena.

Bolesni i mladi i stari

Republika

 

 

Na pregled i testiranje čekaju mladi, ljudi srednjih godina i penzineri. Bolesni su svi bez izuzetka, ali mahom sa lakšom kliničkom slikom. Pojedine pacijente lekar šalje na dodatno PCR testiranje, čisto da budu sigurni u rezultate. Dnevno kroz ovu KOVID ambulantu prođe više stotina pacijenata, a rade od 7 ujutru do 22 sata uveče sedam dana nedeljno.

Na naše pitanje medicinskim sestrama kako izdržavaju samo su se nasmejale.

- Šest sati smo u skafanderu, znači nema jela, pića odlska u toalet. Trudimo se da maksimalno ispoštujemo svakog pacijenta. da je teško jeste, da smo umorni jesmo ali takav nam je posao - kažu u gotovo u glas sve tri sestre.

Komentari (2)

Loading
Spomenka

19.01.2022 13:00

Isla sam juce u Medicinu rada na Novom Beogradu da uzmem uput za fizijatra ...ispred ulaza za covid gomila ljudi.....u ulazu pored(ako ste bez temperature i ne kasljete)puni hodnici posto nema medicinskog osoblja....rade samo dve doktorke.

Tanja

15.02.2022 23:07

Ovo nije istina, tada sam bila bolesna i u ovoj ambulanti. Redovi su bili ogromni i dodjete ujutru u 5.30 po broj i za to se ceka u redu, pa vam kazu kada da dodjete, pa cekate opet 1-3h da vas prime.