DIZEL SA KNEZ PETROLA TRUJE LJUDE I KVARI KOLA: Analize goriva otkrile najveće zagađivače!

Autor:

Vesti

14.01.2022

08:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od svih dizel-goriva na tržištu životnoj sredini ubedljivo najviše štete ona koja se prodaju na "Knez petrol" pumpama, pokazalo je nedavno istraživanje na osnovu analiza koje su urađene u akreditovanoj laboratoriji "Jugoinspekt Beograd".

DIZEL SA KNEZ PETROLA TRUJE LJUDE I KVARI KOLA: Analize goriva otkrile najveće zagađivače!

Foto: youtube.com/Happy TV

Srđan Knežević

Ono što potrošači moraju da znaju jeste da ne samo da dizel-goriva sa "Knez petrol" pumpi zagađuju životnu sredinu već veoma loše utiču i na vaš automobil. Naime, sadržaj sumpora, koji je i glavni pokazatelj gorepomenutog, utiče na povećanje istrošenosti motora, stvaranje taloga, kao i nemogućnosti rada filtera čestica i katalizatora. Takođe, sumpor izaziva i koroziju metalnih delova automobila.

Prema propisima, maksimalna dozvoljena granica sumpora je 10 miligrama po kilogramu, a u premijum dizelu "Knez petrola" ima čak 8,9! Nešto malo bolja situacija primećena je kod običnog evrodizela ovog domaćeg lanca - 8,6 miligrama po kilogramu, ali domaći stručnjaci ocenjuju da je i ovaj rezultat katastrofalan. To je "Knez petrol" svrstalo na listu najvećih zagađivača među najvećim lancima benzinskih pumpi u Srbiji.

Da zlo bude veće, u poređenju s ovim istim analizama koje smo radili pre četiri godine, gorivo na svim benzinskim stanicama sadrži drastično više sumpora! A u tom pogoršanju najviše prednjači upravo "Knez petrol". Iako je tada gorivo s ove pumpe imalo čak najbolje rezultate po ovom parametru, sada su dospeli u vrh neslavne liste.

Tako, na primer, običan dizel sa "Knez petrola" nekada je imao svega 1,5, a sada čak 8,6 miligrama sumpora po kilogramu goriva! Slična situacija je i kod premijum varijante X-ENERGY, koja je s nekadašnjih 2,5 skočila na užasno visokih 8,9 miligrama po kilogramu, što je ubedljivo najgori rezultat na tržištu.

Vlasnik kompanije "Nafta" a. d. i predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković objašnjava da su benzinske stanice te koje su odgovorne u očima potrošača iako oni ne proizvode goriva, ali ih aditiviraju i postavljaju svoje standarde.

Na pitanje da li je proizvođačima skupo da eliminišu sumpor iz goriva, ako se uzme da su vrednosti zaista visoke, Atanacković odgovara:

- Očigledno im se ne isplati. Iako se poslednjih godina zaista dosta govori o ekologiji, ove brojke su i dalje veoma visoke.

UBITAČNE BROJKE

  • 8,9 mg/kg - sadržaj sumpora u X-ENERGY dizelu sa "Knez petrol" pumpi
  • 8,6 mg/kg - sadržaj sumpora u običnom evrodizelu sa "Knez petrol" pumpi

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Ana

14.01.2022 09:12

Vrlo upitni podaco. Da ste objavili uporednu tabeli ovoh podata sa gorivom sa Gasprom, Lukoil, OMV i MOL pumpi, ovo bi imalo tezinu. Ovako, nista vam ne verujem.

Odgovori 12 2
marko

14.01.2022 09:30

Pa Knez svo gorivo kupuje od Nis-a. treba i njega proveriti

Odgovori 19 1