DANAS HITNA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Porast broja zaraženih alarmirao lekarski deo -tražiće stroge mere!

Autor:

Vesti

14.01.2022

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa biće održana danas u 15.00 časova, a na njoj će biti razmotrena epidemiološka situacija nakon što se već nekoliko dana evidentira petocifreni broj novozaraženih.

DANAS HITNA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Porast broja zaraženih alarmirao lekarski deo -tražiće stroge mere!

Foto: ST/P. DIVAC

Juče je prijavljeno rekordnih 13.753 novih slučajava zaraženih kovidom-19, a od početka nedelje taj broj kreće se oko 13.000 novozaraženih dnevno.

Lekari upozoravaju da je prethodnih dana usled širenja omikron soja povećan pritisak na kovid ambulante, što se može videti i po sve dužim redovima ispred njih.

Mikrobiolog Milanko Šekler procenjuje da Srbija još nije dostigla pik kada je u pitanju broj novozaraženih i apeluje da se nađe neko rešenje, jer su dijagnostički kapaciteti ograničeni i pretrpani, kao i kovid ambulante.

Zbog ovakve situacije mnogi gradovi su otkazali masovne dočeke pravoslavne Nove godine.

Ipak, prema pisanju medija, ne očekuje se donošenje novih epidemioloških mera, iako će, verovatno, medicinski deo Kriznog štaba insistirati na 24-časovnim kovid propusnicama, skraćivanju radnog vremena prodavnica i smanjenju broja dozvoljenih ljudi u zatvorenom prostoru.

Krizni štab bi trebalo da donese odluku o školskom raspustu, a mediji navode da raspust verovatno neće biti produžen i sa nastavom bi se nastavilo 24. januara. Prema njihovim saznanjima, moglo bi da bude odlučeno da deca do petog razreda imaju kombinovanu nastavu, a ostali i srednjoškolci onlajn.

Predsednik Srbije Aleksadar Vučić rekao je u sredu na RTS da misli da je država uradila sve što je mogla i da je omikron nemoguće zaustaviti.

- Nemoguće je, sve vreme je to borba na ivici, mora da postoji i lična odogovornost negde. Ako znate da ste zaraženi, nemojte da zaražavate druge ljude. Uradili smo sve što smo mogli, ali moramo i da živimo i radimo - poručio je predsednik Srbije i predložio da Sajam ne bude punkt za vakcinaciju već najveća kovid ambulanta.

Nešto ranije, i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da će on, kao predstavnik glavnog grada, na sednici Kriznog štaba biti protiv uvođenja mera koje bi štetile privredi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (2)

Loading
Saša

14.01.2022 06:13

Drzavo, pala si na prvom stepeniku sprovodjenja propisanih mera zastite od kovida. Nisi sposobna apsolutno nista da sprovedes u delo. Treba da vas je sramota

Dragan

14.01.2022 07:38

Zbog mitinga i doceka nove godine sada se kaznjava narod i cenu ce da placa privatan sektor? Jel privatan sektor odgovoran za donosenje losih odluka od strane javnog sektora??