KORONA, GRIP ILI PREHLADA? Većina simptoma je slična, evo kako da znate šta imate

Autor:

Vesti

09.01.2022

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kad pogledate oko sebe, reklo bi se da su svi zaraženi omikronom jer kašljucaju, šmrkću, kijaju... Ipak, nije baš tako

KORONA, GRIP  ILI PREHLADA? Većina simptoma je slična, evo kako da znate šta imate

Foto: www.profimedia.rs

Poslednjih dana imamo osećaj kao da je ceo Beograd pozitivan na KOVID-19. Na ulici, u kancelariji, prodavnici svi kašlju, šmrkljaju, kijaju... OK, omikron je mnogo zarazniji i munjevito se širi, o čemu govore i brojevi zaraženih na dnevnom nivou (pre dve-tri sedmice bilo ih je manje od 1.000, a poslednjih dana su od 7.000 do 9.500 na dnevnom nivou), ali nemoguće je da ga baš svi imamo...

Kako kažu lekari iz domova zdravlja i KOVID ambulanti, u populaciji su se isprepletali novi soj korone, prehlade, kojima je sad svakako vreme, naročito što se temperatura iznenada spustila s prolećne na zimsku, a verovatno i grip. Ovo treće s obzirom na to da su u okruženju (Hrvatska i Republika Srpska) zvanično potvrđeni slučajevi takozvane flurone, odnosno pacijenti zaraženi istovremeno virusima KOVID-19 i sezonskog gripa. Srećom, bez težih posledica po njih.

Osim simptoma koje smo ranije pomenuli (kašalj, bolovi u grlu, šmrcanje, kijanje) neki se žale i na glavobolju i proliv, neki i na temperaturu. Sve to dovodi do najlogičnijeg mogućeg pitanja: postoji li bilo koji način da zaključimo šta nas je snašlo - korona, obična prehlada ili sezonski grip?

Na prvu loptu, odgovor svih lekara koje smo suočili s ovim pitanjem bio je izričit: "Ne, ne i ne!" I zaista, tačno je da se simptomi toliko prepliću i toliko su slični da se bez testiranja (po mogućstvu PCR) ništa ne može pouzdano reći. Međutim, pojedini stručnjaci u inostranstvu usuđuju se da povuku neku, ma kako tanku, crtu koja bi mogla da nam pomogne da i sami postavimo koliko-toliko preciznu dijagnozu.

Evo kako to izgleda iz ugla dr Berne Pavić, doktorke porodične medicine iz Splita, čiju analizu su preneli hrvatski mediji.

OBIČNA PREHLADA

Prolazi spontano i relativno brzo (do tri dana), obično ne izaziva temperaturu i zahvata samo gornje disajne puteve. Odlikuju je zapušen nos, kašalj i bolovi u grlu. Sekret iz nosa je bistar. Ako i bude temperature, ne bi trebalo da pređe 37,8. Osećaj umora i slabosti postoji, međutim, to nije onaj osećaj da vas boli bukvalno svaki mišić i da ste potpuno slomljeni, kao kod gripa i korone.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Korona ili prehlada

 

GRIP

Za početak, u 99 odsto slučajeva javlja se sezonski, odnosno u zimskim mesecima. Dakle, čak i ako imate simptome, a nije zima, onda to gotovo sigurno nije grip. Virus se prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom osobom (kijanje, kašljanje...) ili preko kontaminiranih predmeta. Bolesnik je zarazan dan pre pojave simptoma i sve dok simptomi traju (od pet do sedam dana). Simptomi mogu biti burni i dosta su slični koroni: visoka temperatura, jaka glavobolja, doslovno na svako pomicanje glave, strašan umor, bolovi u kostima i mišićima, opšte loše stanje, gubitak apetita, kod dece još mučnina i proliv. Najčešće trećeg dana bolesti javlja se intenzivan suvi kašalj, konjunktivitis, upaljeno grlo i sekrecije iz nosa.

KOVID-19

Prenosi se na isti način kao gripa. Simptomi su viša temperatura (što može izostati kod velikog broja zaraženih, posebno u omikron varijanti), suvi kašalj, umor, slabost u celom telu, bolovi u kostima i mišićima, glavobolja, curenje nosa... Ukoliko dođe i do gubitka čula ukusa i mirisa, i to bez prethodnog kašljanja i curenja iz nosa, možete biti gotovo sigurni da imate koronu.

Za razliku od gripa, koji počinje izrazito naglo s jakim simptomima, KOVID-19 ima sklonost da krene relativno blago, pa se simptomi postepeno pojačavaju, posebno kod delta varijante, tako da kritični mogu biti dani od sedmog pa nadalje. Još jedna moguća razlika jeste to što je glavobolja kod gripa obavezna, dok se kod korone ne javlja uvek.

 

Omikron i dalje ne puni bolnice

Drastičan rast broja zaraženih u Srbiji, za koji možemo da zahvalimo omikronu, nije, na sreću, praćen povećanjem broja hospitalizovanih i pacijenata koji moraju na respirator. Poslednjih dana te brojke su stabilne, što je činjenica koja ide u prilog tvrdnji da je nova varijanta KOVID-19 mnogo blaža od prethodno dominantnog delta soja.

Podsetimo, mnogi svetski stručnjaci izrazili su nadu da bi omikron mutacija praktično mogla da označi kraj pandemije kakvu smo do sada imali i da izravna KOVID-19 s običnom (ili malo jačom) prehladom. To, međutim, ne znači da i omikron kod ljudi s oslabljenim imunitetom ne može da dovede do velikih posledica po zdravlje, pa i do smrti.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading