100 EVRA MOŽETE DOBITI I BEZ RAČUNA U BANCI: Detaljan vodič kroz PRIJAVU za novačnu pomoć od države

Autor:

Vesti

09.01.2022

08:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I najstariji od januara mogu da očekuju povećanje penzija od 5,9 odsto

100 EVRA MOŽETE DOBITI I BEZ RAČUNA U BANCI: Detaljan vodič kroz PRIJAVU za novačnu pomoć od države

Foto: Tanjug/D. ANIČIĆ

Novi paket novčane podrške države, koji je bio iznenađenje za mnoge, opredeljen je za više od milion mladih, tačnije 1.050.000 onih koji imaju od navršenih 16 do navršenih 29 godina. Mnogi od njih nemaju račun u banci, imajući u vidu da nisu zaposleni ili da se školuju, ali to nije i prepreka da od države dobiju svojih 100 evra koji će biti isplaćeni 1. februara.

Prijava za 100 evra počinje 15. januara i trajaće do 30. januara. Za dobijanje novca u prijavi je potrebno navesti četiri ključna četiri podataka, a jedan je i naziv banke u kojoj imaju račun.

- Prijava je ista kao što je bila i za 100 evra, potom za 30+30, a onda i za 20 evra koji su isplaćeni u decembru. Na portalu Uprave za trezor je potrebno uneti ime i prezime, jedinstveni matični broj, broj lične karte i da se izabere banka gde je otvoren račun - saopštilo je Ministarstvo finansija, prenosi Blic.

Oni koji nemaju račun u banci, ne treba da brinu. U tom slučaju, u prijavi je neophodno da navedu samo ime banke u kojoj žele da im država automatski otvoriti namenski račun.

Kada im novac bude uplaćen, praktično je potrebno samo sa ličnim dokumentom da odu u banku koju su naveli u prijavi.

Republika

Foto: e-stock/K. CVIJOVIĆ

 

Svi punoletni, uključujući i ove mlade, tokom prethodne godine od države su podsetimo dobijali novac u više navrata - ukupno 80 evra u tri isplate.

Sada će pored njih, po 10.000 dinara dobiti i svi zdravstveni radnici i to krajem januara, najkasnije početkom februara, a onda sledi i dugo najavljivana pomoć za penzionere.

Pomoć penzionerima od 20.000 dinara (oko 170 evra) biće im na račune uplaćena u februaru 2022. godine. Na ovu pomoć imaju pravo svi penzioneri, bez obzira na to kolika im je penzija.

Najstariji od januara takođe mogu da očekuju i povećanje penzija od 5,9 odsto.

To u suštini znači da će prosečna penzija, koja je u decembru 2021. godine bila oko 29.400 dinara, biti uvećana za 1.700 dinara na 31.100 dinara. Naravno, oni sa većim penzijama će proći bolje, ali kako je najveći procenat penzionera koji imaju mesečna primanja između 15.000 i 20.000 dinara (oko 17 odsto), imaće više u novčaniku između 900 i 1.200 dinara.

Veće i plate

Oni koji su zaposleni u javnom sektoru već su počeli da rade za veće plate koje su im povećane od janauara ove godine. To praktično znači da će 500.000 ljudi, koji su zaposleni u javnom sektoru dobiti povišice, ali te povišice neće biti iste za sve.

Više povišice dobiće zaposleni u socijalnim službama, zdravstvu i vojsci. Njima sleduju plate veće za oko 8 odsto, dok će ostali moći da očekuju platu veću za procentni bod manje tj. 7 odsto.

Na primer, zaposleni u zdravstvu koji zarađuju 60.000 dinara naredne godine će imati platu veću za 4.800 dinara. Zaposleni u socijalnim službama koji imaju mesečna primanja 50.000 dinara, od nove godine će imati platu veću za 4.000 dinara.

Zaposlenima, na primer u prosveti, koji imaju primanja oko 60.000 dinara, uvećanje plate za 7 odsto znači platu veću za 4.200 dinara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading