KORONA LUDILO TRESE SVET! Omikron napravio pravi metež, ne zna se ni ko pije ni ko plaća

Autor:

Vesti

05.01.2022

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle četvrtog, petog, šestog talasa koronavirusa poslednjih dana svet je zahvatio talas ludila zbog munjevitog širenja omikron soja. Dodatnu zabunu unose protivurečne informacije, koje pljušte sa svih strana.

KORONA LUDILO TRESE SVET! Omikron napravio pravi metež, ne zna se ni ko pije ni ko plaća

Foto: Tanjug/AP

U Belgiji je vakcinisano 88 odsto odraslih, ali ni to nije dovoljno

Naime, s jedne strane, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) zvanično je saopštila da je omikron soj blaži i da pada broj hospitalizovanih, a, s druge, zabeležen je nezapamćen porast obolelih, otkazuju se brojne manifestacije i avionski letovi.

Amerika beleži više od milion zaraženih, 271.686 novozaraženih za 24 sata ima Francuska, u stopu je prati Velika Britanija, gde je registrovano 218.275 novoinficiranih u jednom danu.

1. Obaranje rekorda

Pored Francuske i Velike Britanije, gde se broj novozaraženih na dnevnom nivou munjevito približava cifri od 300.000, omikron soj se nezaustavljivo širi i u ostatku sveta. U Australiji, koja je poznata po izuzetno oštrim merama i čestim lokdaunima, za 24 sata prijavljeno je 64.758 novih slučajeva, što je 50 puta više nego, recimo, u novembru. Rekord po broju zaraženih pao je i u Grčkoj, gde je registrovano 50.126 za jedan dan. Ono što zabrinjava grčke lekare jeste podatak da je broj inficiranih desetostruko veći u odnosu na prošlu nedelju. Omikron je doneo i potpuni haos u Italiji, gde je 4. januara registrovano 170.837 novih slučajeva, dok se u Španiji broj novoinficiranih popeo na 117.775 za samo 24 sata.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vakcinacija

2. Otkazuju se letovi i utakmice

Omikron soj pokosio je avio-saobraćaj, pa se dnevno otkaže više hiljada letova da bi se usporilo širenje virusa. Novi soj koronavirusa je desetkovao sudije, trenere i igrače u NBA ligi, zbog čega se otkazuju utakmice u najjačoj ligi sveta. Prema podacima od pre neki dan, koronom je zaraženo 30 od ukupno 70 registrovanih sudija u ovoj ligi, pa, ukoliko se nastavi ovaj trend, neće imati ko da sudi utakmice. Utakmice se odlažu i u engleskoj Premijer ligi, a odložena je i košarkaška utakmica 19. kola Evrolige između Crvene zvezde i Fenerbahčea zbog velikog broja pozitivnih u redovima crveno-belih.

3. SZO za ukidanje mera

Svetska zdravstvena organizacija i zvanično je saopštila da omikron soj koronavirusa izaziva samo blaže simptome u odnosu na ranije varijante i da nema razloga za paniku. Menadžer SZO Abdi Mahamud upozorio je da visoka prenosivost omikrona znači da će ovaj soj postati dominantan u roku od nekoliko sedmica.

Republika

Foto: Tanjug/AP/Ng Han Guan

Zaposleni pod punom ratnom opremom

4. Makron: Us*aću vam se u život

Francuski predsednik Emanuel Makron poručio je da će biti nemilosrdan prema vakcinisanima. Njima će se, kao je rekao, us*ati u život, te da neće imati obzira kada su u pitanju odluke i mere kojim će im zagorčati život.

Ove Makronove poruke usledile su u trenutku kada je u Donjem domu francuske Narodne skupštine, na predsednikovo iznenađenje, zapelo donošenje kontroverznog novog zakona, po kojem bi isključivo vakcinisanim građanima bio dopušten ulazak u kafiće, bioskope, muzeje, avione, vozove i druga javna mesta, dok se negativan test više ne bi priznavao.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Francuski predsednik Emanuel Makron

5. Janković: 30.000 zaraženih narednih dana

Zamenik direktora Univerzitetsko-kliničkog centra Niš Radmilo Janković rekao je da je nemoguće zaustaviti širenje omikrona. On očekuje da će brojke u narednim danima sigurno biti veće od 10.000, 20.000 ili možda 30.000 zaraženih dnevno. Međutim, to ne znači veći broj umrlih i onih s teškim stanjem, što ide u prilog tvrdnji da se omikron lakše širi, ali da je slabiji.

- Imaćemo komplikovanu situaciju u naredne dve nedelje, ali neće biti toliko ljudi za bolnice - rekao je Janković.

6. Izrael daje četvrtu dozu

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek rekao je da se već razgovora o četvrtoj dozi cepiva zbog toga što efektivnost vakcina opada s pojavom novih sojeva. Konačnu odluku, prema njegovim rečima, ipak će doneti Komitet za imunizaciju, kao najstručnije telo u Srbiji za ovu oblast.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vakcinacija u Izraelu

Pojedine zemlje sveta poput Izraela već su započele vakcinaciju četvrtom dozom cepiva protiv korone, a već se najavljuju i peta, pa i šesta doza vakcine.

7 Redovi za testiranje

Redovi pacijenta ponovo su zabeleženi poslednjih dva-tri dana ispred KOVID ambulanti širom Srbije. Zbog navale bolesnika, po nalogu ministra zdravlja Zlatibora Lončara, pojačan je rad svih KOVID ambulanti, što podrazumeva angažovanje maksimalnog broja zdravstvenih radnika i trijažnih ambulanti.

- Ovo je tek početak novog talasa korone, koji će, po svemu sudeći, biti veoma jak - poručuju iz Ministarstva zdravlja.

Republika

Foto: ST/N. MANDIĆ

Kovid ambulanta

Ništa bolja slika nije ni u takozvanim zelenim zonama u domovima zdravlja, gde su čekaonice prepune dece i odraslih koji su prehlađeni ili zaraženi gripom. Ima mnogo pacijenata koji imaju sve simptome korone, ali su testovi negativni, što dodatno zbunjuje obolele.

7. Protiv drugog bustera

Četvrtu dozu cepiva protiv KOVID-19 ili drugu buster dozu države ne bi trebalo da nude građanima dok ne bude više dokaza da je to potrebno, smatra čelnik glavnog britanskog državnog tela za vakcinaciju profesor Endru Polard. On naglašava da davanje dodatne, buster doze ljudima svakih šest meseci nije održivo. Kao predsednik odbora za vakcine i imunizaciju, on je učestvovao u razvoju oksfordske vakcine protiv korone, koju proizvodi "Astrazeneka". Profesor Polard insistira na tome da se cepiva protiv korone u budućnosti daju isključivo onima kojima je vakcina potrebna, kao što su hronični bolesnici, a nikako da se vakcinišu svi stariji od 12 godina.

8. Karantin negde pet, a negde 14 dana

Pojavom omikrona mnoge zemlje skratile su trajanje karantina na sedam ili pet dana. Razlog za to je činjenica da se simptomi zaraze ispoljavaju već tri dana nakon inficiranja omikronom. Međutim, prema uredbi o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti KOVID-19, u Srbiji je propisan karantin za zaražene u trajanju od 14 dana. Predlog sve većeg broja lekara jeste da se kućna izolacija i u Srbiji umanji na deset ili sedam dana, što je, prema mišljenju doktora, važno za psihičko stanje obolelih od korone.

Republika

Foto: printskrin

Redovi za karantin

9. I bog se krsti

Doktor pedijatar Nebojša Kavarić kaže da prosta računica kaže da će Crna Gora do kraja januara imati i do 50.000 zaraženih korona virusom jer za doček nove godine, ali i u danima posle, bilo gužvi, gde niko nije nosio masku niti držao distancu.

- I bog se prekrstio kada je video šta mi radimo. Mislim tu na sve, i na donosioce odluka i na građane. Sve smo napravili da broj zaraženih bude ovoliki. Jednostavne projekcije kažu da će do kraja januara broj novoinficiranih biti od 40.000 do 50.000 - kazao je Kavarić.

10 Nemanja Radojević: Ukinuti sve, nek priroda obavi svoje

Doktor u Kliničkom centru Crne Gore i član nekadašnje Nacionalnog koordinacionog tela za borbu protiv koronavirusa Nemanja Radojević je stava da treba ukinuti sve epidemiološke mere i pustiti da dođe do kolektivne imunizacije od omikrona. On je u objavi na Fejsbuk profilu naveo da se time može dobiti više i da treba pustiti da priroda obavi posao.

Radojević preporučuje da se oni koji obole ponašaju kao i kod svih ranijih obolevanja od gripa:

- Dovoljno je da se odmaramo i uzimamo vitamine, čajeve i nešto za temperaturu i bolove, a antibiotike samo u slučaju postojanja sekundarne bakterijske infekcije.

Brojke širom sveta obaraju sve rekorde, političari i lekari ušli su u klinč da li treba uvoditi nove mere ili pustiti da se zaraza širi da bi se što pre stiglo do kolektivnog imuniteta i vraćanja života u normalan kolosek.

Usred haosa s omikronom, situaciju dodatno komplikuje i pojava flurone, kombinacije gripa i korone, koja je već registrovana u Hrvatskoj i Republici Srpskoj, pa je pitanje dana kada će zvanično biti potvrđena i u Srbiji.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading