I TITO JE IMAO PROBLEM SA ANTIVAKSERIMA! Evo kako je kaznio 90 omladinaca koji su gradili prugu Šamac-Sarajevo, a odbili da se vakcinišu!

Autor:

Vesti

25.12.2021

22:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sa onima koji se ne žele vakcinisati problema je imala i bivša Jugoslavija, a antivakseri su u dobu Josipa Broza kažnjavani na specifičan način.

I TITO JE IMAO PROBLEM SA ANTIVAKSERIMA! Evo kako je kaznio 90 omladinaca koji su gradili prugu Šamac-Sarajevo, a odbili da se vakcinišu!

Foto: www.profimedia.rs

Josip Broz Tito

Otkad su napravljene vakcine protiv korona virusa, vodi se polemika između onih koji smatraju da svako treba da je primi i antivaksera.

 

Čini se kao nova stvar, međutim, i pre nekoliko decenija bilo je onih koji su uporno odbijali da prime određene vakcine.

I u Titovoj Jugoslaviji je nekada moglo da se kaže ne vakcinaciji. Ali, omladinci koji su to uradili i udarnički gradili te 1947. godine prugu Šamac-Sarajevo, bili su kažnjeni oduzimanjem naziva udarna za celu Treću ličku brigadu!

U dokumentu je odluka je Glavnog štaba omladinskih radnih brigada na gradnji omladinske pruge Šamac-Sarajevo od 5. avgusta 1947. iz Zenice.

- Kažnjava se Treća lička brigada oduzimanjem nazva udarne radi toga što 90 omladinaca iz ove nije htelo da se vakciniše, te je time stvorena mogućnost za širenje zaraznih bolesti i dovedeno je u opasnost zdravlje omladinaca - piše u odluci, koja se završava rečima:

Ovu odluku pročitati pred strojevima svih brigada na omadinskoj pruzi Šamac-Sarajevo.

Kazna je bila pročitana javno, i to pred skupom svih brigada na omladinskoj radnoj akciji na pruzi Šamac - Sarajevo, čime se sramota smatrala još i većom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Boris

25.12.2021 23:53

Pa sta dalje reci? To su bile ozbiljne vakcine, verovatno protiv tifusa i slicnih mnogo opasnijih bolesti od Korone i nije bilo milion razloga da se sumnja u njih kao u ove danas. Pa opet, totalitarna FNRJ iz najgoreg vremena OZNE, pre raskida sa SSSR, nije te ljude zatvarala u logore, branila im da rade i krecu se, oznacavala ih, prisilno vakcinisala i sl. nego je kaznila 'ukorom'. To pokazuje kolike razmere histerije i ludila, kao i totalitarizma imamo danas u svetu, kao i da cela prica nema nikakve veze sa zdravljem ljudi.