PARALIZA PRAVOSUĐA: Advokati obustavljaju rad, IMA I ONIH KOJI SU PROTIV ŠTRAJKA!

Autor:

Vesti

24.12.2021

07:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skupština Advokatske komore Beograd, suprotno stavu Advokatske komore Srbije, izglasala je odluku da beogradski advokati od danas stupe u obustavu rada sve dok se ne ispune zahtevi.

PARALIZA PRAVOSUĐA: Advokati obustavljaju rad, IMA I ONIH KOJI SU PROTIV ŠTRAJKA!

Foto: Republika

To znači da će do daljeg sudovi u prestonici praktično biti paralisani, a suđenja otkazivana.

SMETA IM I POREZ

Naime, kako je rečeno iz Advokatske komore Srbije, advokati traže povlačenje iz javne rasprave Nacrt zakona i izmene i dopune Zakona o parničnom postupku u celosti, otklanjanje pravne nesigurnosti izazvane donošenjem dopunjenog stava Vrhovnog kasacionog suda od 16. septembra 2021. na način koji bi bio prihvatljiv za građane i advokaturu.

Takođe, traže i da nadležni državni organi hitno donesu odluku o zamrzavanju poreskih obaveza u odnosu na advokate, a prema Uredbi o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti, i to na nivou 2021, a u odnosu na novoupisane advokate da poresko opterećenje bude na nivou 2018. (pre donošenja uredbe), sve dok se ne postigne dogovor između predstavnika advokature i države.

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

Veljko Delibašić

Oni najavljuju i da u danima obustave rada neće postupati u postupcima pred sudovima i drugim organima na teritoriji cele Srbije bez izuzetaka, a kako ističu, obustava se odnosi i na sve postupke, uključujući i pritvorske predmete, postupke prema maloletnicima, kao i postupke po privremenim merama.

Kako su još naveli, tokom obustave rada advokati mogu da sačinjavaju pismene podneske koji su vezani za rok i u situaciji kada bi stranka izgubila pravo na podnošenje pravnog sredstva ili bi joj bila naneta nenadoknadiva šteta.

KONTRA SKUPŠTINI

Odluku da se potpuno obustavi rad nisu prihvatili svi advokati, a među onima koji ne podržavaju ovu odluku našao se i ugledni beogradski advokat i potpredsednik Advokatske komore Srbije Veljko Delibašić.

On se izjasnio da nije saglasan s odlukom kolega, te je tim povodom obavestio Više javno tužilaštvo u Beogradu da će, kako kaže, zbog interesa klijenata ipak raditi.

- Imajući u vidu da sam potpredsednik Advokatske komore Srbije, obaveštavam tužilaštvo da ću poštovati odluku njene Skupštine (da je obustava rada samo poslednja mera u slučaju da ne bude dogovora, prim. aut.) i da ću raditi, odnosno da ću, u svojstvu branioca, pristupiti na glavni pretres, koji je zakazan za 17. januar 2022. - stoji u dopisu koji je poslao.

Podsetimo, AKS je 6. novembra na vanrednoj skupštini odbila preporuke Konferencije advokata da se stupi u generalni štrajk do povlačenja dopune stava građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda u vezi s pravom banke da naplaćuje troškove obrade kredita.
Ova odluka je izglasana većinom glasova 140 delegata Skupštine.

Klijenti da budu iznad ličnih interesa

Delibašić se pozvao i na Kodeks profesionalne etike advokata, gde je naročito istakao to da se interes klijenata mora staviti ispred sopstvenog.
- Podsećam tužilaštvo da taj kodeks članom 7, stav 4 propisuje da interese klijenata advokat treba da stavi ispred sopstvenih interesa i interesa kolega, drugih učesnika u postupku i trećih lica. Takođe, Kodeks profesionalne etike advokata propisuje i to da advokat treba da izvršava odluku nadležnog organa advokatske komore o protestnom obustavljanju ili ograničenju rada advokata, pod uslovom da je ustanovljen minimum rada neophodan za zaštitu osnovnih prava i interesa klijenata i stranaka - piše u obaveštenju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Advokati

24.12.2021 08:17

Povucite ga

Duksi

27.12.2021 12:49

@Advokati - Povucite ga vi.

Željko

24.12.2021 08:29

Ucenjuju državu. Ne plaćaju realni porez kao sav ostali narod. Sutra će da traže i da ne plaćaju nikakav porez, već da država njima plaća.

Odgovori 13 0
Vlada

26.12.2021 10:31

Kada bi svi pravnici mogli da se bave advokaturom kao samostalnom privatnom delatnošću advokati ne bi mogli da nas ucenjuju.