DR ŠEKLER: Sputnjik možda najviše otporan na mutacije koronavirusa

Autor:

Vesti

23.12.2021

06:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Mikrobiolog Milanko Šekler izjavio je da se u medijima nije pojavio bitan podatak koji je objavio proizvođač vakcine Sputnjik, a koji pokazuje da je njihova vakcina možda najviše otporna na mutacije korona virusa.

DR ŠEKLER: Sputnjik možda najviše otporan na mutacije koronavirusa

Foto: printscreen/TVPink

Dr Milanko Šekler

Na pitanje kako ocenjuje da je Izrael uveo i četvrtu dozu vakcine, dr Šekler je rekao:

-Četvrtu dozu uveo je Izrael koji koristi samo Fajzer. Ja sam uvek zastupao tezu da je kombinacija vakcine uvek bolja, ali oni uporno idu dalje sa Fajzerom i došli su i do četvrte doze. Ja lično mislim da podaci ukazuju da Fajzer ima gubitak neutralizacije 40-tak puta, Moderna 40, 60 u nekim istraživanjima do 80 puta, a Sputnjik tri do sedam puta. To se nije pojavilo u medijima – da je objavio Sputnjik da je njihova neutralizacija opala za tri do sedam puta. To je bitan podatak jer govori da je možda on najviše otporan na mutacije - rekao je Šekler.

Foto: Tanjug/AP

Vakcina

 

On je naglasio da je u borbi protiv omikron soja važan ćelijski imunutet od vakcina koje koristimo i da li smo već preboleli koronavirus.

- Ćelijski imunitet – na njega se treba osloniti, kombinacija vakcinacije, inficiranje i primena mera daje rezultate. Mnogi su primili i tri vakcine, neki su se inficirali i tako organizam stvara imunološku odbranu i jača kapacitete. Ko je vakcinisan i preležao je virus, njegove imunološke snage su veće od onog ko nije preboleo, ni vakcinisan. Za njega je ovo tek početak pandemije, rekao je Šekler.

On je naglasio da kod omikrona moramo da shvatimo, da iako je od njega manja smrtnost – da je za onog ko umre smrtnost 100 posto.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading