ODOBRENA NOVA PILULA PROTIV KORONE: Namenjena rizičnim grupama starijim od 12 godina

Autor: Republika/Tanjug

Svet

22.12.2021

20:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) danas je odobrila Fajzerovu antivirusnu pilulu, Pakslovid, koja se upotrebljava za lečenje korona virusa.

ODOBRENA NOVA PILULA PROTIV KORONE: Namenjena rizičnim grupama starijim od 12 godina

Foto: youtube.com/printscreen

Pilula je namenjena rizičnim grupama starijim od 12 godina.

Ovo je prva ovakva antivirusna pilula odobrena za uzimanje kod kuće, pre nego što zaražene osobe dođu na nivo potreban za hospitalizaciju, prenosi CNN.

- Današnje odobrenje Pakslovida predstavlja još jedan sjajan primer kako će nam nauka pomoći da konačno pobedimo ovu pandemiju, koja i nakon dve godine nastavlja da narušava i uništava živote širom sveta. Ova revolucionarna terapija, za koju se pokazalo da značajno smanjuje hospitalizacije i tragične posledice, promeniće način na koji lečimo kovid i nadamo se pomoći u smanjenju pritiska s kojim se suočavaju naši zdravstveni i bolnički sistemi - rekao je predsednik i izvršni direktor Fajzera Albert Burla.

On je kazao i da je Fajzer spreman odmah da započne isporuke u SAD kako bi pomogao da Pakslovid što pre dođe do pacijenata.

Paxlovid kombinuje novi antivirusni lek pod nazivom Nirmatrelvir i stariji lek koji se zove Ritonavir.

Prošle sedmice Fajzer je objavio ažurirane rezultate koji su pokazali da lečenje ovim lekom smanjuje rizik od hospitalizacije ili smrti za 89 odsto.

Petodnevna terapija Pakslovidom uključuje tri tablete koje se daju dva puta dnevno.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading