KAKO RAZLIKOVATI KORONU, GRIP I PREHLADU KOD DECE: Načelnica pedijatrije objašnjava na šta treba obratiti pažnju!

Autor: Republika

Vesti

22.12.2021

10:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Načelnica Pedijatrije Doma zdravlja Palilula dr Aneta Jovanović objašnjava koje su razlike između simptoma koronavirusa, gripa i prehlada kod dece.

KAKO RAZLIKOVATI KORONU, GRIP I PREHLADU KOD DECE: Načelnica pedijatrije objašnjava na šta treba obratiti pažnju!

Foto: Photo by Jordan Whitt on Unsplash

U kovid ambulantama je poslednjih dana manji broj prvih pregleda, a manje je i pacijenata na bolničkom lečenju. Međutim, sve je više građana koji se žale na respiratorne infekcije i simptome slične gripu.

Načelnica Pedijatrije Doma zdravlja Palilula dr Aneta Jovanović objašnjava koje su razlike između simptoma koronavirusa, gripa i prehlada kod dece.

Doktorka Aneta Jovanović ističe da je sada mnogo bolja situacija i da je višestruko manji broj pregleda u kovid ambulantama.

- Na dnevnom nivou od oko 60 testiranih imamo maksimalno 20 pozitivne dece, što je višestruko manje nego u prethodnom periodu - dodaje Jovanovićeva.

Republika

Foto: www.profimedia.com

Korona najčešće pogađa decu školskog uzrasta

Sezona virusa

Navodi da su sada aktuelne i druge respiratorne infekcije, ali i stomačne.

- To su uglavnom blage infekcije respiratornih puteva - što gornjih, što donjih i stomačnog virusa ima, kao i virusa varičela naročito kod predškolske dece - rekla je Jovanovićeva za RTS.

Kako da roditelji razliku grip, respiratornu infekciju i koronavirus, doktorka Jovanović objašnjava koje su ključne razlike.

Objašnjava da se najpre sačini epidemiološka anamneza - da li je bilo dete u kontaktu sa kovid pozitivnom osobom ili u vrtiću i školi ima kovid pozitivne dece i u odnosu na to i kliničku sliku odlučuju se za testiranje.

- Simptomi su povišena telesna temperatura, praćena glavoboljom i opštom malaksalošću - kaže doktorka.

Ističe da u toj zdravstvenoj ustanovi još nisu detektovali virus gripa.

- Virus gripa ide naglo, sa jako povišenom, dete je jako malaksalo, sa bolovima u mišićima i zglobovima, praćeno je nekada i mučninom i povraćenjem, kao i tečnim stolicama - dodala je Jovanovićeva.

Republika

Foto: Printsrkin: RTS

Dr Aneta Jovanović objašnjava razlike između korone i gripa

Naglašava da što se tiče koronavirusa, on ide postepeno i laganije.

- Kreće sa zapušenim nosem, grebanjem u grlu, povišenom telesnom temperaturom i postepeno može ili bolest da se završi, uglavnom se završi za 3 do 5 dana, a kod neke dečice malo to duže potraje-  naglašava doktorka.

Ističe i da kada je reč o koronavirusu dominiraju školska deca. "Verovatno i zbog njihovih aktivnosti, kreću se dosta po školama, raznim sportskim aktivnostima", dodaje Jovanovićeva.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Protiv koronavirusa za decu uzrasta od 12 do 18 godina odobrena "Fajzer" vakcina

Vakcinacija dece

Kada je o vakcinaciji dece reč, ističe da je protiv koronavirusa za decu uzrasta od 12 do 18 godina odobrena "Fajzer" vakcina.

- Sada je povoljnija epidemijska situacija malo nam se smanjio broj vakcinisane dece - kaže doktorka i ističe da to nije dobro, jer treba iskoristiti ovaj miran period.

Kada je reč o redovnoj imunizaciji dece, navodi da se ona odvija i da se daju vakcine protiv 11 zaraznih bolesti

- Što se tiče varičela za sada vakcina nije obavezna, ali je u najavi da će se možda uvesti kao obavezna. Prema najnovijem pravilniku o obaveznoj imunizaciji, sada deca koja nisu preležala varičelu do 12. godine, tj. šestog razreda osnovne škole, preporuka je da se vakcinišu i naročito osobe ženskog pola koje planiraju trudnoću i svakako za kućne kontakte dece koja su u visokom riziku - prevremno rođena deca, deca su tumorima - poručuje Jovanovićeva.

Ističe da se ta vakcina daje sa navršenih 12 meseci i u dve doze sa razmakom od šest nedelja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading