KAŠLJETE, OSEĆATE UMOR I CURI VAM NOS? Odmah se javite lekaru, možda ste zaraženi OMIKRON sojem

Autor: Republika

Vesti

21.12.2021

14:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najnovija istraživanja su potvrdila da se nova mutacija korone manifestuje i naneočekivane načine. EVo kooji su simptomi omikron soja!

KAŠLJETE, OSEĆATE UMOR I CURI VAM NOS? Odmah se javite lekaru, možda ste zaraženi OMIKRON sojem

Foto: pixabay.com

Nova mutacija koronavirusa po imenu omikron preti da postane dominatna. U svetu se beleži sve više slučajeva zaraze ovom mutaciijom koja odnela i prve žrtve. 

Na osnovu prikupljenih podataka, naučnici tvrde da ova nova varijanta korone jeste zaraznija, ali da izaziva blažu kliničku sliku, kao i da je najbolji "lek" protiv nje vakcinacija i to posebno buster doza.

Ipak, da omikron još uvek nije dovoljno ispitan, potvrđuju i rezultati "ZOE Covid Symptom" studije, koja je pratila uticaj ove varijante na ljudsko telo. Naučnici su podatke o simptomima pozitivnih slučajeva inficiranih omikron varijantom uporedili ih sa podacima iz početka oktobra kada je delta bila dominantna i tada prijavljenim simptomima. Analiza je otkrila da je samo 50 odsto ljudi imali klasična tri simptomagroznice, kašlja ili gubitka čula mirisa ili ukusa.

Republika

Foto: pixabay.com

Curenje iz nosa, glavodoba i umor su samo neki od simptoma

Međutim, ono što je izazvalo više strepnje jeste što je "ZOE Covid Symptom" studija još pre nekoliko meseci identifikovala više od 20, uglavnom blagih simptoma sličnih prehladi. Jedan koji se posebno izdvojio kao neklasičan jeste gubitak apetita.

Takođe, kako navodi Njujork post, pozivajući se na istraživanja britanskih naučnika, jedan od simptoma karakterističnih za omikron soj korona virusa je i noćno znojenje.

Kako lekari opisuju, to "noćno znojenje" je toliko intenzivno da osoba sa ovim simptomom mora da ustane i presvuče se. Stručnjaci iz Južne Afrike napomenuli su da su se i njihovi pacijenti oboleli od omikron varijante žalili na noćno znojenje koje bi im "natopilo odeću i krevet".

Uobičajeni simptomi omikrona

Na osovu prikupljenih podataka iz celog sveta, naučnici su izdvojili pet simptoma koji se uočeni kod obolelih, a to su: 

  • curenje iz nosa
  • glavobolja
  • umor
  • kijavica
  • upaljeno grlo

Mnogi zaraženi su prijavili i "moždanu maglu" kao simptom, što je termin koji opisuje osećaj konfuzije, zaborava i nedostatak fokusa i mentalne jasnoće.

(Republika/Mondo)

Bonus video:



 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading