OTKRIVENO ZAŠTO JE NOVI SOJ KOVID-19 BLAŽI NEGO PRETHODNE VARIJANTE: Omikron pozajmio komadić prehlade

Autor:

Vesti

05.12.2021

21:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi omikron soj, ako i nije već u Srbiji, biće ovde narednih dana. On je već registrovan u tri susedne države, Rumuniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, te je samo pitanje vremena kada će i kod nas biti zvanično potvrđen. Ipak, kako stvari stoje, razloga za paniku nema jer su sve glasnije tvrdnje naučnika da je novi mutant, iako zarazniji, neuporedivo blaži od prethodnih.

OTKRIVENO ZAŠTO JE NOVI SOJ KOVID-19 BLAŽI NEGO PRETHODNE VARIJANTE: Omikron pozajmio komadić prehlade

Foto: Tanjug/AP

Kako objašnjavaju, to je dokaz za tvrdnje da smo na najboljem putu da KOVID-19 uskoro počnemo da tretiramo kao sezonski grip. U najkraćem: kao opasnog protivnika, ali onog koji ubija ljude u relativno malom broju slučajeva.

AMERI I NEMAC

Jedno od objašnjenja za ovo jeste to da je novi soj koronavirusa omikron verovatno dobio jednu mutaciju tako što je preuzeo deo genetskog materijala drugog virusa, onog koji izaziva običnu prehladu. To bi objasnilo zašto se lakše prenosi, a izaziva blažu ili asimptomatsku sliku kod pacijenta.

Kon: Pustite omikron, vakcinacija je krucijalna


Epidemilolog i član kriznog štaba Predrag Kon ističe da je rano izvoditi zaključke o soju omikron, ali i da je on možda već u Srbiji, samo nije registrovan.
Republika

Foto: ST/P. DIVAC

Epidemiolog Predrag Kon

- Prva istraživanja iz Južne Afrike pokazuju da ga karakterišu uglavnom blagi simptomi, međutim, kratko je vreme da bi se bilo šta zaključivalo. Moramo da pratimo situaciju i da vidimo hoće li omikron soj dominirati. Ali, svejedno, način borbe je vakcinacija. Takođe, nošenje maski, koje je potcenjeno - kaže Kon.

- Preuzimanjem novog dela, omikron sada deluje više ljudski, što može da mu pomogne da izbegne imunološki sistem. Međutim, simptomi su znatno blaži - kaže Venki Saundaradžan sa masačusetskog univerziteta Kembridž.

Teorija američkih naučnika se tako naslanja na tezu nemačkog imunologa Karla Lauterbaha, koji je pre nekoliko dana izjavio da bi omikron zapravo mogao da znači kraj pandemije jer slabi simptomi znače da se virus slabljenjem prilagodio čoveku da bi se trajno nastanio na planeti poput gripa, bez ubijanja svojih domaćina.

NOVI BILANS KORONE


zaraženo 1.244
(369 manje nego dan ranije)
testirano 8.901
(3.625 manje nego dan ranije)
umrlo 41
ukupno umrlo 11.917
na respiratoru 165
(jedan više nego dan ranije)
hospitalizovano 3.511
(56 manje nego dan ranije)

- Iz južnoafričkog lekarskog udruženja tvrde da soj uzrokuje blaže simptome poput glavobolje i umora, kao i da nije doveo ni do jedne hospitalizacije ili smrti. Pod uslovom da su njegove posledice zaista blaža klinička slika, to bi moglo da znači da je uspostavljena neka ravnoteža između čoveka i virusa. Takav scenario bi bio u skladu s načinom na koji se razvija većina respiratornih virusa - objašnjava Lauterbah.

Pooštrena kontrola na aerodromu

Zbog novog soja koronavirusa, na beogradskom aerodromu su pooštrene mere i postoji posebna procedura za putnike koji dolaze iz sedam afričkih zemalja sa posebnim rizikom od importovanja omikrona.
Institut "Batut" je prethodno definisao posebne mere za putnike iz tih zemalja. Oni će na aerodromu raditi PCR test. U slučaju da su negativni, biće u karantinu 14 dana, a nakon sedam dana imaju obavezu da urade još jedan test, mada to nije uslov za napuštanje karantina ukoliko je opet negativan. Putnici koji su pozitivni biće odmah prebačeni u KOVID ambulantu ili bolnicu.

DOBRE VESTI

Milanko Šekler, virusolog, izneo je detalje saopštenja koje je južnoafrički medicinski savet izneo povodom omikrona, a koji govore u prilog tezi da, uprkos početnom strahu, nema mesta za paniku.

Nošenje maski smanjilo potrošnju antibiotika


Pandemija koronavirusa uspela je ono što niko drugi nije - da doskoči uvreženoj navici da se kljukamo antibioticima na svoju ruku. Imunolog Dušan Popadić kaže da je KOVID-19 uspeo drastično da smanji upotrebu ovih lekova.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Nošenje maski smanjilo upotrebu antibiotika

- U eri KOVID-19, prošle, ali i ove godine, jer smo pri njenom kraju, drastično je smanjena upotreba antibiotika. To nikako ne bi moglo da se očekuje jer ih najčešće uzimamo na svoju ruku zbog nekakvih respiratornih infekcija. Međutim, čak i s ovako slabim odzivom za nošenje maske, mi smo uspeli da smanjimo broj različitih bakterijskih i virusnih infekcija. To znači da maske definitivno rade ono što se od njih očekuje, sprečavaju respiratorne infekcije, i nezamenljivi su deo u borbi protiv KOVID-19 - kaže Popadić.

Kako je krajem novembra na simpozijumu "Racionalna upotreba antibiotika i propisivačka praksa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti" ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao, potrošnja antibiotika na recept u apotekama u 2020. smanjena je za osam odsto, u odnosu na 2019, a s trendom kontinuiranog pada 36 odsto u odnosu na 2015.

- Na području najgušće naseljenog dela države, iz četiri bolnice, od 37 pacijenata u bolnici, 31 pacijent nije imalo potrebu za kiseonikom. Ko god je kod nas smešten u bolnicu, više od 90 odsto je moralo na kiseonik - rekao je Šekler i dodao kako se pacijenti zaraženi omikron sojem zadržavaju najviše do pet dana u bolnici, a oni koji su na bolničkom lečenju su mahom nevakcinisani.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading