VEŠTAČKE JELKE I DO 23.000 DINARA: Zašto je kineska roba u Srbiji ovoliko poskupela?

Autor:

Vesti

18.12.2021

07:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Primakli su se praznici. Ukrasi za kuću, jelku, kupovina poklona, sve je to do sada bilo najjeftinije obaviti u kineskim radnjama. Međutim, situacija se izgleda prilično promenila, makar u Beogradu. Sve je mnogo skuplje nego prethodnih godina. Zašto?

VEŠTAČKE JELKE I DO 23.000 DINARA: Zašto je kineska roba u Srbiji ovoliko poskupela?

Foto: pexels.com

U kineskim radnjama veštačke jelke koštaju i do 23.000 dinara, figura deda mraza 11.000, novogodišnji ukrasi do 2.000 dinara, a obična ukrasna sveća čak 400 dinara. Kvalitet je ostao isti, ali ne i cene.

Kupci kažu da je sve skuplje nego ranije, a trgovci imaju svoje razloge. Kažu, nekada je u Srbiju stizalo četiri-pet hiljada kontejnera kineske robe, a danas ne više od 500.

- Mnogo je poskupeo transport, od tri-četiri hiljade dolara, sada je preko 10.000 evra. Znači od 12 do 15 hiljada evra je transport za jedan kontejner - navodi Šen Hong, predsednik Udruženja vlasnika lokala.

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić kaže da se sve ređe primećuju razlike u cenama u kineskim i ostalim radnjama. Na visoke cene, prema njegovim rečima, uticala je pre svega pandemija, ali i cene energenata, što je dovelo do skupljeg transporta robe. Zbog toga će se, veruje, sve više kineskih radnji zatvarati.

To se donekle već primećuje. U samom centru grada zatvoreno je nekoliko velikih radnji.

Upoređivali smo i cene proizvoda. Set od 12 ukrasa za novogodišnju jelku u kineskoj radnji može se kupiti za 269 dinara, dok gotovo isti takav u nekoj drugoj prodavnici košta 300 dinara. Najjednostavnija dekorativna sveća u kineskoj radnji je samo 50 dinara jeftinija.

I za ovo postoji objašnjenje, kažu kineski trgovci – konkurencija je velika, a kupaca sve manje.

- Ne plaćaju svi carinu, Evropska unija ne plaća carinu, turska roba ne plaća carinu, ruska roba ne plaća carinu, imate ugovor o slobodnoj trgovini sa svima, a nemate sa Kinom - kaže Šen Hong.

Koliko smo mogli da primetimo, kupci, kojih je danas bilo malo, uglavnom su samo razgledali novogodišnju dekoraciju, navodi RTS.

Hoće li zakon ponude i tražnje prevagnuti, ili opreznije baratanje kućnim budžetom, čemu nas je naučila korona, znaće se tek posle novogodišnjeg praznika, kada ćemo bilanse svoditi i mi i trgovci.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading