NE STIŠAVA SE BURA OKO AFERE "KONTINENT" U SLAGALICI! Profesorka srpskog jezika objasnila ko je u pravu, NJENE REČI ĆE VAS ŠOKIRATI!

Autor: Republika

Vesti

15.12.2021

10:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Akcentovanje reči "Kontinent" je danima tema u srpskoj javnosti, a sve zbog voditeljke kviza Slagalica Kristine Radenković, koja je ispravila takmičara koji je dao konačno rešenje, ali ga je, po njenom mišljenju pogrešno akcentovao.

NE STIŠAVA SE BURA OKO AFERE "KONTINENT" U SLAGALICI! Profesorka srpskog jezika objasnila ko je u pravu, NJENE REČI ĆE VAS ŠOKIRATI!

Foto: Printscreen/RTS

"Kontinent" u kvizu "Slagalica" izazvao buru na društvenim mrežama. Kako se pravilno akcentuju reči? Da li sa malih ekrana čujemo književni ili kolokvijalni jezik? Zašto nam neke reči paraju uši? Na ova pitanja jutros je odgovarala dr Violeta Kecman, profesorka srpskog jezika.

Profesorka srpskog jezika dr Violeta Kecman je gostujući u "Uranku" na K1 televiziji kazala je da voditeljka "Slagalice" Kristina Radenković pre nekoliko dana, u smislu norme srpskog jezika, nije uradila ništa loše.

- Ona je bila u pravu i način na koji ona i drugi spikeri, novinari i voditelji na RTS-u akcentuju reči je pravilan. Za mene je način na koji je to ukazala takmičaru bio nespretan i neprimeren. Takmičari u "Slagalici" dokazuju se znanjem, a njegov odgovor bio je tačan, pa u tom smislu mislim da nije bilo u redu što mu je rekla da mu je odgovor netačan. Ali, njen akcenat je ispravan - istakla je dr Kecman.

Republika

Foto: Printscreen/K1 TV

Dr Violeta Kecman

Kako je objasnila, postoji norma jezika i zna se šta je pravilno i čega bi trebalo da se u govoru pridržavamo.

- Kada je reč o saopštenju koje je izdao RTS, ne sviđa mi se to što deluje kao da se pravdaju. Za tim nema potrebe. Ja bih, da sam zaposlena u javnom servisu, ovu situaciju iskoristila za jedan konstruktivni programski sastanak na kojem bi se razgovaralo o tome kako da se gledaocima približi norma srpskog jezika i kako da se edukuju - dodala je profesorka srpskog jezika.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Radovan

15.12.2021 11:33

Nismo na času u školi pa da ga ispravlja i time i ona čini grešku u postupku.

Odgovori 43 1
lala

15.12.2021 13:38

Niko ne spori tačnost akcentovanja nego nadobudni stav one ćurke. Uostalom ne stoje džabe grafiti po Novom Sadu : "Mrzim Beograd".

Odgovori 22 27
Veljko

16.12.2021 11:41

@lala - Zavist nije bolest ali boli.

Ђорђе

15.12.2021 14:18

Налин на који РТС акцентује речи је потпуно неправилан, акцентују га на начин англо-саксонских језика са циљем да изгубимо наш начин говора и наш језик, са наравно доста англицизама као и у другим емисијама.

Odgovori 41 10